mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

 • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
 • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
 • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
 • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
 • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

mechba visszatér...

2011.09.16. 05:46 :: mechba

 2008. augusztus 1., az utolsó poszt óta eltelt 1141 nap, ami alatt nem kevés dolog történt mechba saját világában, valamint azért idekint is.

Vakok között félszemű lett a király és rögtön nagyot fordult a világ. Vagy talán nem is? Én úgy érzékelem, hogy mások a személyek néhol, de ez egyrészt sok esetben csak lokálisan számít változásnak, másrészt a mech(b)anizmusok sem sokat térnek el a korábbiakhoz képest. Tisztában vagyok vele, hogy így kerek a világ, ha megváltozna, akkor többet nem jönne fel a Nap reggelente. OK.

Továbbra is szeretünk kitüntetéseket kapni. Nyilván nem a plecsni miatt (bár lesz legalább játék az unokáknak, csak meg ne szúrják magukat az éles csillagocskával...), hanem persze, a boríték a lényeg.

Régies világunkban azért a vastagság sokat segített az érdemek elismertségének megítélésében. A légpárnás borítékkal azonban az alig csörgedező apró is hatalmas büszkeséggel tudja eltölteni a kitüntetettet.

Régen teljesen természetes volt például, hogy az Országos Tervhivatal vezetője megjutalmazta kiváló érdemeiért az Ózdi Kohászati Üzemek köztudottan párttag vezető jogtanácsosát. Nyilván, ő sem feledkezett meg korábbi patrónusáról és ezekben a nehéz időkben, mint helyettes államtitkár... akár gondolhatta volna, hogy kitünteti nemzeti hatóságunk egyik legkiválóbb, leginkább lojális főosztályvezetőjét. Hát, gondolta. És a gondolatot november hetedike helyett augusztus 20-án követte tett.

Ugye, hogy nagyot fordult azért a világ?

1 komment

Címkék: lojalitás szocializmus realitások álomvilág

Az igazi elvtárs...

2008.08.01. 06:31 :: mechba

Elég régen írtam, ezért azt gondoltam csapok egy nagyot ebbe az állóvízbe. Éppen megnéztem a Tanú c. filmet, ahol Pelikán elvtársnak, a sokra hivatott gátőrnek bármiféle töketlenkedése ellenére Virág elvtárs újabb és újabb posztokat kínál fel. Aztán láttam, hogy a MÁV-Start valami bullshit nevű posztot betöltő vezetőjét Virág Imrének hívják.

Elindult a piszkos fantáziám (a történet persze fikció, remélem):

Anno január másodikán volt valami hóesés, ami miatt káosz keletkezett az elővárosi vonatkozlekedésben. A kotottpalya.blog.hu cikke (információi) szerint két ember felelős a történésekért: Farkas Károly és Mészáros András.

Mi lenne, ha a Start vezetése, tehát a filmbeli Virág elvtárs megbocsátana egyiküknek, mondjuk Mészárosnak? Például azért, mert elvitte a balhét más helyett.. és kinevezné vezetőnek, adna neki cégautót, mindent?

A történet annyira abszurd, ötvenes éveket idéző, hogy akár igaz is lehet. Szerinted?

1 komment

Címkék: máv abszurd realitások

Valami elSTARTolt???

2008.07.01. 13:41 :: mechba

Néhány posztomban korábban kifejeztem véleményemet a MÁV kiváló humán rendszeréről, mondjuk ebben. Elmondtam, hogy a START sem álla helyzet magaslatán... és basszus nem foglalkozik az ember egy fél évig kb. a dolgokkal, erre egy ilyen levelet olvas az egyik indexes topikon:

Feladó: Kozák Tamás <kozak.tamas@mav-start.hu>
Dátum: 2008. június 27. 14:36
Tárgy: Válasz: Állás pályázat
Címzett: andogeri@gmail.com
Másolatot kap: tompe.istvan@mav-start.hu, jenei.denes@mav-start.hu, mateczne.agnes@mav-start.hu, sagi.zoltan@mav-start.hu, kiss.peter@mav-start.hu, novak.csaba@mav-start.hu, kormanyos.laszlo@mav-start.hu, szorad.robert@mav-start.hu, toth.erika@mav-start.hu, teke.bertalan@mav-start.hu, fazekas.anita@mav-start.huTisztelt Andó úr!

Június 24-i jelentkezését a Marketing és Fejlesztési Szervezet vezetői tisztségére köszönettel megkaptuk. Nagy örömünkre szolgál, hogy a levelében foglaltak szerint Ön változtatott eddigi álláspontján és immár a „szakmailag nihil köztörvényes droidok" táborába szeretne végre tartozni. Önnel egyetértve mi is úgy gondoljuk, hogy Ön valóban e tábor megbecsült tagja lehetne.

Mivel bizonyára Ön is tisztában van azzal, hogy egy a megfelelő személy kiválasztása egy ilyen állás betöltéséhez igen felelősségteljes döntés, így körültekintő vizsgálatot folytattunk le. A vizsgálatot megkönnyítette, hogy Önnel cégünknek régóta tartó kimerítő kapcsolata van, így az Ön munkásságáról számos ismeretanyag és tapasztalat halmozódott fel.

Mindig örömmel vesszük, ha olyan személy jelentkezik a vasúthoz munkavállalónak, aki a szakmát munkakörén kívül is szereti, és azzal szabadidejében is sokat foglalkozik. Azonban úgy érezzük, ez önmagában még nem alapozza meg azt a szakmai tapasztalatot, amely egy vezetői állás betöltéséhez szükséges. Engedjen meg nekem egy személyes példát: fiatalabb koromban több évtizeden át énekeltem egy kórusban, amelyben tehetségem miatt igen gyakran kaptam meg a legnagyobb zeneművek tenorszólóit. Produkciónkkal számos díjat nyertünk a hazai versenyeken, és számos külföldi ország színpadán is nagy sikert arattunk. Mind kórusbéli társaim, mind rokonaim és barátaim – köztük azok is, akik a zenéhez nem értettek sokat – a lehető legnagyobb elismeréssel nyilatkoztak produkciómról, és közben számos irigyem is akadt. Mégis tisztában voltam valódi képességeimmel, és soha nem állt szándékomban az Operaház magánénekesének jelentkezni.

A MÁV-Start Vasúti Személyszállító Zrt. vezetőjeként tisztába vagyok azzal, hogy mai világunkban igen nagy szerepet kap a tudásalapú szemlélet, ennek jegyében eddig is számos formában támogattuk azokat a munkatársainkat, akik megszerzett tudásukat folyamatosan tovább akarták mélyíteni és fejleszteni. Az állásajánlatainkra jelentkezőknél is mindig előnyként tartottuk nyilván azt, ha valaki előzetesen is több évet az állás betöltéséhez szükséges tudás elsajátításának szentelt élete során. Nem mindegy azonban a felhalmozott tudá minősége. Hogy egy példával éljek, elgondolkodtató kell legyen – különösen egy vezető esetében – ha az állás betöltéséhez szükséges képesítés megszerzése az egyetem nappali alapképzésén valakinek nyolc évet vegyen igénybe.

Dicséretesnek tartjuk a világlátottságon alapuló ismeretszerzést is, de úgy véljük, ez önmagában még nem bizonyítja a valódi tudást és a szakmai rátermettséget is. Számos kollégánk van az utazó személyzetünk körében, akik szintén számos vasútvonalat utaztak be Magyarországon, és Európában is – esetleg Önnél talán sokkal régebb óta és nagyobb gyakorisággal tették meg ezt – ennek ellenére egyikük sem pályázott a szóban forgó tisztség betöltésére.

A felsorolt számos erénye mellett úgy véljük nem kaptunk Öntől választ arra, hogy mivel is foglalkozott eddigi élete során – különösen azért, mert az állásra jelentkezéséhez Ön nem csatolta a jelentkezési feltételek között szereplő önéletrajzot..

Vizsgálatunk az Ön szakmai múltjával kapcsolatban megállapítottuk, hogy számos, az Ön által képviselt szemlélet merőben ellentmond a jövőnket illető stratégiáknak és fejlesztési terveknek. Bizonyára Ön is megérti, azt, hogy nem bízhatjuk a vasúti vendéglátás fejlesztését olyan személyekre, akik utazásaik során csak kekszen és almapürén élnek, vagy az éjszakai vonatok színvonalemelését azokra, akik vasúti járművön legfeljebb csak egy pályaudvar tárolóvágányán alszanak. Hasonlóképpen hiteltelen, és az egyébként is igencsak megtépázott jó hírnevünket veszélyeztető cselekedet lenne, ha olyan valaki fáradozna az optimális nemzetközi összeköttetések és díjszabások kialakításán, aki ezek helyett az örökös átszállást, valamint a belföldi és a kishatárforgalmi jegyek kombinálását veszi igénybe, illetve a határponti állomások között érvényes menetjegy nélkül utaznak, a jogosan kiszabott pótdíjat pedig nem hajlandóak megfizetni.

Tudjuk, hogy az állam és a társadalom számos rendszeréhez hasonlóan a mi rendszerünk sem működik mindig úgy, ahogy annak kellene. Abban viszont már nem osztjuk az Ön álláspontját, hogy ilyen helyzetekben a törvényességet megkérdőjelező módon is lehet alternatívákat keresni, ahogy ezt tudomásunk szerint Ön teszi a balkáni országokból származó, bizonytalan eredetű InterRail-jegyek felhasználásával.

Számos ellentmondást tapasztaltunk az Ön által oly gyakran és sok helyen hangoztatott szakmai felkészültség, és az Ön gyakorlati tevékenységei között is. Önnek, mint a nemzetközi vonatok szakértőjének, véleményünk szerint illene tudnia, hogy a határon vonatszámot váltó nemzetközi vonat semmilyen szempontból nem számít másik vonatnak. Annak pedig, hogy az elméleti hozzáértés a gyakorlati helyzetekben sokszor nem elegendő, Ön tanúságát tette, amikor nem tudott keletbélyegzés nélküli menetjegyet kiszolgáltatni a Gyermekvasúton, pedig ezt az ott szolgálatot teljesítő általános iskolás gyermekek minden probléma nélkül meg tudják tenni.

Mind a marketing, mind a szabályozási területen igen fontos elvárásnak tartjuk a naprakészséget és a tájékozottságot, már csak ezért is érthetetlennek tartjuk, hogy Ön, aki ráadásul jelenleg olyan munkakörben dolgozik, ahol ezek elengedhetetlen erénynek számítanak, nem tudta megtalálni a Go West akciónk részleteit, amelynek fontosságát azzal is jeleztük, hogy mindvégig a nemzetközi ajánlatok bejelentkező oldalaként tartottuk honlapunkon, és a menetrendváltáskor sem feledkeztünk meg frissítéséről.

Mivel a szabályozási munka alapjában véve jogi természetű, így fontosnak tartjuk azt is, hogy azon munkatársaink is tisztában legyenek az alapvető jogi fogalmakkal, akiknek végzettsége nem ezen szakterületre esik. Ön pedig ezen a területen többször is súlyos ismeretbéli hiányosságokról tett tanúbizonyságot, hisz például nem tudja, hogy kik is tartoznak a közszereplő fogalmába, és egy újságíró mely cselekedetei tartoznak abba a körbe, amelyre munkavégzés címszó alatt hivatkozhat.

A szakmai tudás és tapasztalat mellett vállalatunknál igen nagy hangsúlyt helyezünk az olyan emberi tulajdonságokra is, amelyek nem a vasúti, de még csak nem is a jogi vagy gazdasági jellegű munka jellegzetességei, hanem az emberi érintkezés és együttélés általános íratlan törvényeiből és illemszabályaiból erednek. Ilyen például az alkalomhoz illő megjelenés, mások magánbeszélgetéseinek tiszteletben tartása, a hívatlan látogatások mellőzése, a kedvezmények nem minden áron történő kicsikarása és visszaélésszerű felhasználása, valamint a személyes érintkezések során az alapvető tisztelet megadása valamennyi olyan munkatárs számára, aki ezt nekünk is megadja. Különösen fontosnak tartjuk ezeket a tulajdonságokat egy vezető beosztású dolgozó szempontjából. A kellemes munkahelyi légkör érdekében nem tűrhetünk el olyan viselkedést, amelyben bármely dolgozónk beosztottait és más – akár alacsonyabb, akár magasabb beosztású – munkatársait a nagy nyilvánosság előtt, a „rágalmazás" és a „becsületsértés" tényállását bőségesen kimerítő, megalázó hangnemben jellemezze. Amennyiben ilyen cselekmény bármely munkatársunk elkövetne, kénytelenek lennénk tőle azonnali hatállyal megválni.

A fentiekhez hasonló, nem elhanyagolandó tulajdonság az sem, hogy az ember helyesen tudja felmérni értékeinek és képességeinek valódi szintjét, és ne tanúsítson olyan mértékű elbizakodottságot, amely messze túlmutat valódi értékein. Az ember értékét egyébként sem kizárólag a saját véleménye határozza meg, embertársai értékítélete ugyanolyan fontos. E tekintetben pedig igencsak jelzésértékűnek találtuk azt, hogy egy - cégünket egyébként többször is támadó és kínos helyzetbe hozó - civil szervezet sem kívánta Önt tagjai között tudni, amelyiknek összetartó alapja pont az a szakmai érdeklődés, amelyre Ön olyannyira hivatkozik levelében. Figyelmeztető jelként kell értékelnünk továbbá azt a számos kollégánk irányából érkezett, merev elzárkózást mutató jelzést, miszerint azon újság lapjain, amelynek szerkesztőségében Ön is helyet kapott, megtiltják nevük szerepeltetését.


Tisztelt Andó úr!

A fent ismertetett tényezőket figyelembe véve úgy döntöttünk, hogy a MÁV-Start Vasúti Személyszállító Zrt. a Marketing és Fejlesztési Szervezet vezetői posztját nem az Ön személyével kívánja betölteni. Mivel azonban az Ön által képviselt páratlan szakmai tapasztalatot, és a bátorságot mint erényt értékeljük és nem kívánjuk veszni hagyni, nem áll szándékunkban Önnel szemben a teljes visszautasítás és úgy gondoljuk, tudunk az Ön számára testhezálló feladatkört biztosítani vállalatunknál.

Mint arról bizonyára Ön is értesülhetett, a közelmúltban üresedés történt az ügyfélszolgálatunkon. Ez úton szeretnénk megadni Önnek a lehetőséget, hogy a „másik oldalon" is bizonyíthasson, és ezt az álláshelyet soron kívül, pályázat nélkül felajánljuk az Ön számára. Plusz juttatásként a Baross Gábor Oktatási Központ következő nemzetközi személypénztárosi tanfolyamán a részvételt térítésmentesen biztosítjuk az Ön számára. További plusz juttatásként, tekintettel korábbi nehézségeire a matematika tantárgy terén, amennyiben elfogadja állásajánlatunkat, e területen korrepetáláson való részvételt biztosítunk cégünk költségén.

Remélem ajánlatunk elnyerte az Ön tetszését és hamarosan hasznos munkatársává válik éppen egy éves születésnapját ünneplő cégünknek.


Üdvözlettel,


Kozák Tamás
vezérigazgató

MÁV-START Vasúti Személyszállító Zrt.
1087 Budapest, Kerepesi út 3.
Telefon: (+36 1) 511 3160
Email: kozak.tamas@mav-start.hu

 

Lehet, hogy kamu a levél, nem tudom. De ha igazi, akkor egy nagy piros pontot kap tőlem a MÁV-Start és humán szervezete. Ilyet írni bátorság. És a bátorság egyértelműen erény!

Szólj hozzá!

Címkék: máv szervezet realitások

Nyakkendő vagy kisautó?

2008.04.24. 10:08 :: mechba

Nyakkendőadó vagy ilyesmi. Hát igen, remek ötlet. Szerintem azért jobbat is lehetett volna találni.

Vélelmezem, hogy az előterjesztő elvtársat felkérték, hogy dobjon be valami olyan témát, amin elcsámcsog mindenki egy ideig; közben legalább nem a kisebbségi kormányzás esélyeit latolgatják a tanult médiaszakemberek.

Az eredeti javaslat a Figyelőnet cikke szerint nyakkendőre, meg öltönyre és kosztümre is kultúrális járulékfizetést ír elő. Nézzük Shiffer úr javaslatának lényeges részét (habár közben a http://www.mkogy.hu/internet/plsql/ogy_irom.irom_madat?p_ckl=38&p_izon=5395&p_alsz=10 link tanúsága szerint visszavonta...)

Számoljunk csak egy kicsit, konkrétan a nyakkendőre vonatkoztatva a dolgot. Mennyit is adnak el évente Magyarországon? Becsüljünk mondjuk 200 ezer darabot. Az ár elég széles skálán ingadozik, legyen mondjuk átlagosan 1000 Ft/db. Ez azt jelenti tehát, hogy 8 Ft adóbevétel keletkezik darabonként, azaz évente 1,6MFt. Egymillió-hatszázezer. Mire elég ez? Kb. egy minisztériumi középvezető havi fizetésére és közterheire, nem? Nevetséges elvtársak...

De ha ez a helyes elmozdulási irány, akkor adjunk mi is javaslatokat. Szemezgettem Shiffer úr vagyonnyilatkozatában és ez alapján javaslom, hogy aki a Matchbox autókból kereskedelmi mennyiséget tulajdonol, az fizessen darabonként 800Ft-ot. Jééé, már nem is kell nyakkendőadó, ha Shiffer úr befizeti...

1 komment

Címkék: hatékonyság szocializmus sötétség minek? közfeladat

Retró?

2008.04.23. 10:06 :: mechba

"Mai termelési értekezletünkön beszámolnék a vállalatvezetés előző napi ülésén megtárgyalt témakörökről, a hozott döntésekről. Először talán a minket leginkább érintő témáról beszélnék, mindenki tudja mi az. Szóval, kisebb módosításokkal, de lényegében átment az anyag, felkérnélek akkor X., hogy légyszíves értékeld a készítésben résztvevők munkáját"

 

"Köszönöm szépen, hát először is szeretném elmondani, hogy jó, nehéz, jelentős feladatot hajtottunk végre. Sok kihívással szembesültünk, de álltuk azok rohamát és azt gondolom mindenki, együtt, velünk, nekünk, szóval az egész társaságnak jó és hasznos volt ez a munka.

Sorban akkor végülis végigmennék az egyes teljesítéseken. Hát itt van elsőnek is M., az ő munkája szakszerű, eredményes, becsületes volt. Bár néha egy-egy formai hiba becsúszott, de munkáját összességében jól megfeletnek értékelem..."

Fojtsuk bele egy pillanatra a szót az elvtársba dolgozóba és képzeljük el a helyzetet. Ülnek a mókusok (éppen nincsenek fenn a fán...), a róka és a farkasok, hallgatják a kardfogú tigrist, aki megadja a szót éppen mondjuk a nyuszinak. Nyest persze megdícséri a rókát és a lompos farkast, hogy nehogy megegyék a végén. Naná! Persze méltatja kardogú tigris érdemeit is, merne másként tenni... akkor kit fog lehúzni? A mókusokat, nem?

"...bár tudom, hogy kevés volt az ideje erre a tevékenységre és más feladatokkal is megbízták közben, de nem éreztem benne azt a lüktetést, a kirobbanó forradalmi hevületet, ami elvárás most, amit mindenkitől várok. Ezért D. munkáját csak megfelelőnek minősítem..."

Munkaversenyünkben lemaradunk elvtársaim... és ki az oka? Na persze, hogy már megint D. Ja, hogy neki sok dolga van? Hát ne járjon annyit máshol az esze; dolgozzon otthon is, mindenhogyan, mindenkor. Ja, hogy nem? Hát akkor ellenség! Duplagondol - próbáljuk meg átérezni e szó mélységeit!

 

"...a feladat elvégzését nagyban megkönnyítette, jó javaslatokat, segítő szándékkal, határidőre, rávilágítva a gondokra, építő kritikával járult hozzá a sikerhez. Ezért mechba munkáját kiválónak értékelem, egyedül az övét."

 

Valóban, nem egy múlt rendszerbeli megbeszélés szemelvényeit láthatod nyájas olvasóm, hanem egy minap történt míting minitszét szemlézheted. Rettenetes volt... hát még mindig itt tartunk? A magam kis nyugodt szarkazmusával derűsen kezelem a dolgokat és ez a kiváló?! Hát akkor tuti jó úton járok :)

Na, ahhoz, hogy valaki is komolyan vegye ezt az egészet legalább háromnak illene megfelelni az alábbi kritériumok közül:

- objektivitás;

- valódi elismerés;

- minden szempontú értékelés;

- minősítői hozzáértés.

 

Ja, ma már/még ez nem várható el...?!

1 komment

Címkék: közösség lojalitás szocializmus szervezet mba realitások álomvilág

A magyar géniusz

2008.04.19. 10:03 :: mechba

Egy barátom küldte az alábbi képet:

Gondolom a termék kiagyalója valamilyen formában a két komponensű ragasztót kívánta utánozni; ahhoz se adnak semmit, amivel és amiben összekeverhetem a két összetevőt. Mondjuk a mindenféle törött műanyagdarabokon hasonló eredetű célszerű segédeszközökkel történő ragacskeverés nem feltétlen teszi használhatatlanná a terméket, de azért a fröccsös célcsoport igen ritkán jár kis pohárkával a zsebében az ízléses és megfelelő arányú keverést biztosítandó. Jaaa, hogy otthon? Hát, majd két deci borért és ugyanennyi vízért nem hiszem, hogy ez lenne a legjobb ár...

Az arányokra figyelve egy kicsit: nem tudom melyik fröccstípus áll bor és szóda 187:175 arányú keverékéből... ha a kis lötyögő 12 ml bort csak kiöntöm, akkor minek veszem meg? "Pazarojjá, azé'!" - hallom a reklámban.

Szólj hozzá!

Címkék: marketing alkohol

Helyreigazítás

2008.04.17. 10:28 :: mechba

Az internet ördöge megtréfált bennünket, kedves olvasóim. A tegnapi poszt helyesen így hangzik:

A MÁV Biztosítónál a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Pénteken négy, szombaton további két embert vettek őrizetbe. Köztük van Kiss Bálint, a biztosító elnök-vezérigazgatója is. A gyanú szerint a biztosítónál közel 1 milliárd forintot vontak ki a gyanúsítottak közreműködésével magán bankszámlákra. A pénz egy részét saját céljaikra fel is használták. A bankszámlákat soron kívül zárolták.

 

A biztosítónál a vámnyomozóktól kapott információk alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is vizsgálatot rendelt el és három felügyeleti biztost is kiküldtek a céghez.

 

A bulvárlapok hasonlóan követhetik el szenzációjukat; legfeljebb náluk az egyenértékű helyen közlés a 13. oldal alját jelenti... te bedőltél a tegnapi hírnek? Ha-ha.

Szólj hozzá!

Címkék: bulvár máv menedzser

Előzetesben a MÁV vezére

2008.04.16. 10:25 :: mechba

A MÁV-nál a Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és pénzmosás megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást. Pénteken négy, szombaton további két embert vettek őrizetbe. A gyanú szerint a társaságnál közel 1 milliárd forintot vontak ki a gyanúsítottak közreműködésével magán bankszámlákra. A pénz egy részét saját céljaikra fel is használták. A bankszámlákat soron kívül zárolták.

 

A társaságnál a vámnyomozóktól kapott információk alapján a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) is vizsgálatot rendelt el és három felügyeleti biztost is kiküldtek a céghez.

2 komment · 1 trackback

Címkék: bulvár máv menedzser nincs

Ez se jött be...

2008.04.15. 07:00 :: mechba

Nem mondhatnám, hogy az élet nem hoz újabb és újabb témákat, de a régi szálak elvarrásáról sem feledkezhetek meg. 

Valamikor volt egy posztom, hogy "Béget a Bárány, sztrájkol a csorda", amelyet a http://mechba.blog.hu/2008/02/01/beget_a_barany_sztrajkol_a_csorda címen olvashattok. Az volt a lényege (a lustábbak kedvéért), hogy a vasutasok ugyan ajánlják már fel a VDSZSZ által "kiharcolt" pénzüket valamilyen karitatív célra... már persze ha nem azonosulnak a munkabeszüntetéssel.

Nos, akkor volt is egy szavazás az oldalon, ami elég kiegyenlített eredményt hozott. Nyilván nem volt reprezentatív a minta. A www.vdszsz.hu oldalon is hasonló témájú szavazást láthatunk, aminek mostani állását kommentár nélkül közzéteszem:

Szólj hozzá!

Címkék: szervezet munkaügyi szemle álomvilág

Kisebb vagy nagyobb

2008.04.14. 08:15 :: mechba

Az Aszód - Vác közötti "átvágásról" szóló posztomat elküldtem dr. Rácz Gábor úrnak, a MÁV Cargo kommunikációs igazgatójának. Kis türelmet kért, majd az alábbi választ küldte:

Tisztelt Szerkesztő Úr!
 
Első ránézésre Önnek igaza van az MC Optimum kérdésében, hiszen Aszódról közvetlenül Vácra nyilván rövidebb az út!
 
Ugyanakkor a vonat tervezésénél az alábbiakat is figyelembe kellett vegyük:
 
- A Vác és Galgamácsa közti szakaszon, a dombok között között a vonat terhelése (vagyis az a teher, amit el tud vontatni) az emelkedők miatt kisebb lenne, tehát amit esetleg "nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon."
- Emellett a 71-es vonal a reggeli órákban eléggé telített, oda vonat csak a reggeli utasforgalom befejezte után tervezhető
 
Ezeket a megfontolásokat is figyelembe véve döntöttünk a némiképp hosszabb, de szakmailag indokoltabb útvonal mellett. (Egyébként sajnos tévesen jelent meg,az útvonal nem Rákosrendezőn, hanem Rákos állomáson megy keresztül, ez távolságban nem nagy különbség, leterheltségben viszont igen.)
 
Kérem Szerkesztő urat, hogy válaszomat is szíveskedjen honlapjukra kitenni!
 
Elnézést a hosszabb reakcióidőért, de ahogy jeleztem, illetékes kollégáink csak pénteken tértek haza külföldi megbeszélésükről.
 
A transzeurópai vonalak ügyéban írott e-mailjét magkaptam, holnap reagálok rá!
 
Üdvözlettel:
 
dr.Rácz Gábor
kommunikációs igazgató

Hát tulajdonképpen elégedett is lehetnék, hiszen nem értek annyira hozzá, de nem lennék mechba, ha nem kutakodnék egy kicsit...

1. emelkedők

Nyilván amikor "hegyek között, völgyek között zakatol a vonat", akkor kisebb szerelvényt lehet csak összeállítani, mert fel kell menni a hegyre is. No igen, csakhogy azért én jártam Aszód - Gödöllő között is bringával és vonattal is... és hát nem könnyű feltekerni. Utánanéztem az interneten és erre a szakaszra 7 ezrelékes emelkedőt írtak, ami még egy (toló) mozdony alkalmazását igényli. Aszód - Vác között nem találtam ilyen adatot, de gondolom, hogy ha Aszódon kell egy mozdony, ami feltolja a vonatokat Gödöllőre, akkor az a mozdony a másik vonatot fel tudja tolni Vácra is, nem? raczpeter kommentjéből: "kitológép kéne, hogy felmásszon a vonat Vácrátóttól Galgamácsáig". Ez ugyan visszafelé irány, de mindegy. Szóval nem is kellene végigmenni két mozdonnyal, csak Vácrátótig...

 

1.a. titkolózunk

Próbáltam ilyen lejtő meg terhelés adatokat keresgélni, de annak ellenére, hogy a http://www.vpe.hu/husz_2008_2009.pdf -ben az áll a vonatkozó "Műszaki Táblázatok" alatt, hogy

A MÁV Zrt. és a GYSEV Zrt. a fenti Utasításokat, valamint az általuk szükségesnek tartott, a pályahálózaton alkalmazandó egyéb Utasításokat teljes terjedelmében a honlapján teszi közzé.

 

ezeket nem találtam. A GYSEV-nél megvoltak, de semmire nem megyek egy soproni adattal. Csúnya MÁV!

2. sok a vonat

A 71-es vonalat Vácrátót - Vác között érinti a Miskolc - Párkány tehervonat. Amint azt a http://www.elvira.hu oldalon láthatom, kb. 8-ig lecseng a reggeli vonaforgalom és utána kellemesen ritkán közlekednek a vonatok. Vácrátót és Vác 10 km-re van egymástól. Pontosan félúton van Máriaudvar, ahonnan vissza lehet szólni, hogy jöhet a következő vonat, nem? Legalábbis amint látom, nem kell megvárni a vonat Vácra beérését, 8 perccel utána már indulhat is a következő (a menetrend szerint...). Ez pedig a máriaudvari indulási időpont... Szóval, ez sem jött be.

 

3. Rákosrendező helyett Rákos

Ha Rákos, akkor újabb kérdés: miért kellett beírni, hogy Rákoson át megy a vonat? Máshogy lehet Szobra jutni Miskolcról, ha azt az Aszód-Vác vonalat végképp elfelejtjük? Rákos a miskolci vonalon van, nem? Ilyen alapon beírhatták volna, hogy  mondjuk Vámosgyörkön át... az mégis hosszabb, látványosabb, nem?

 

4. Mint fuvaroztató

Én örülök neki, hogy megideologizálható a kerülő út, de ez nekem miért éri meg?

 

Nyilván nem feltételeve hasonló működést semelyik cégnél sem, de ahol én dolgozom, ott az üzemeltetés-jellegű szervezetek nem szeretik az ilyen kommunikáció-marketing sallangokat; ha kérdeznek valamit, akkor szakmai bullshitekkel próbálják meg eltömni őket; a "ne kérdezzél, ehhez mi értünk" jelmondat alapján kicsit le-lenézve az érdeklődőt. De nem lehet, hogy itt is valami ilyesmi történt?

 

5 komment

Címkék: kommunikáció menedzser bullshit kárgó

A tanácsadók

2008.04.12. 10:30 :: mechba

Néhány hír az elmúlt időszakból (via index.hu):

Láthatatlan tanácsokra fizetett ki a BKV 134 milliót

Ezt egy titkárnő is meg tudja csinálni

Meg egy kis gyűjtemény a kiválóakból:

http://tanacsadas.lap.hu/

Szóval kis országunkban mindenki tanácsokat kér vagy ad másoknak; a folttisztítástól a múlt tisztára mosásáig mindenben szakértőkre van szükségünk. Noha bármiféle összefüggés persze csak a véletlen műve lehet, de érdekes, hogy főként állami érdekeltségek körében bukkannak fel ezek a cégek és legutóbb 2002-ben cserélődtek... nem furcsa? Na mindegy. A tanácsadói ténykedést sokan a modern kor egyik jelenségének tekintik; tévednek.

Mielőtt valaki is ilyen jellegű közreműködők felkérésére vállalkozna, ajánlom figyelmébe a témáról szóló, nem annyira új keletű, talán öröknek tekinthető intelmeket innen :

Tanácsot osztogat minden tanácsadó, de van, aki csak a maga javára tanácsol. Légy hát óvatos a tanácsadóval, puhatold ki előbb, mire van szüksége - mert hiszen ő csak magára gondol -, nehogy sóvárogva emelje rád szemét. Azt mondja neked: "A helyes úton jársz", aztán megáll, s nézi, mi lesz veled. Az irigyeddel sohase tanácskozz, a rád féltékennyel ne beszélj terveidről, a feleségeddel a vetélytársnőjéről, a gyávával a harcról-háborúról, a kereskedővel az eladnivalódról, a vevővel az áruról, a fösvénnyel arról, hogy jót kell tenni, a keményszívűvel az irgalmasságról, a semmittevővel valami munkáról, az esztendős cseléddel a dolog végéről, a lusta rabszolgával a munka terhéről. Ne ilyenek között keress tanácsadót. Keresd fel gyakran az istenfélő embert, akiről tudod, hogy megtartja a törvényt, akinek a szíve szíved szerint való, aki, ha megbotlasz, fáradozik érted. Lelkiismereted tanácsára is hallgass, mert hát ki is volna megbízhatóbb nála? A lelkiismeret jobban eligazít, mint akár hét őrszem magas őrhelyéről. Mindig imádkozz a Magasságbelihez, hogy ő irányítsa lépteid hűségben.

Sir37, 7-15

4 komment

Címkék: egyház biblia katolikus tanácsadó

Folyosók, jajj

2008.04.12. 09:01 :: mechba

Előző posztom felkerült a Megint Állunk Vazze blogra is, kaptam hideget-meleget érte. Mivel még mindig nincsen KRESZ és ezekre is illő és üdvös reagálnom, ezért ismét egy MÁV Cargo-s téma.

Illetve nem is biztos, hogy az. Nagyszerűen kijelölésre kerültek a transzeurópai vasúti áruszállítási hálózat részei (abba most ne menjünk bele, hogy a szállítás és fuvarozás között jogi terminológiában milyen különbségek vannak...), felhívták a figyelmem, hogy ezt a Hálózati Üzletszabályzat 3.6.3.1.3 sz. melléklete tartalmazza. Megnyitottam, íme az érintett rész:

Szóval, ezek a fekete vastagított vonalak azok, amelyek e hálózatba tartoznak. Transzeurópai: Európát átszelőnek fordítható. Tehát valamiféle autópályára gondolok, ami nem bemegy a városba, hanem vannak lehajtók, ilyesmik. De akkor minek is megy be Budapestre a Miskolc-Szob vonat? Mert arra van a transzeurópai vasúti áruszállítási hálózat? Az mellékes, hogy azonos tömegű vonatokat elbíró pálya lecsapja az utat majd 50 km-rel, meg nem kell poroszkálnom a köztudottan igen sűrűn közlekedő :) elővárosi vonatok között. Hát persze.

Nézzük, mit nyerne a vasúti fuvarozás, ha egy kicsit gondolkodva preferálná ezt a méltatlanul mellőzött Aszód-Vác vonalat. Nem csak Miskolc - Szob között nyerne időt, távolságot, hanem (tudom, rosszul vágom ki a térképet) mondjuk Békéscsaba - Szob között is... ha bekapcsolja a Szolnok - Hatvan vonalat is e remek rendszerbe.

Jééé, ezen a vonalon is van felsővezeték; nahát, erre is 21 tonna a tengelyterhelés (azt mondták ez a lényeg, nem a sebesség). Ja, csak lobbiztunk, hogy kapjunk az EU-tól pénzt felújítani a nekünk tetsző vonalakat? Ja, talán csak jól átvertük őket, hogy nehogy már a rövidebb-gyorsabb-környezetbarátabb és nem utolsóként VERSENYKÉPESEBB (most ez a varázsszó, ahogy olvasom) útvonalat támogasson...?

Kedves közlekedés-értők, elmentek ti a sunyiba! Meggyőztök arról, hogy jobb nekem, ha az autópálya messzebb megy a lakott helyektől és ezért még iszonyatos pénzekből csinnadrattás völgyhidat is átadtok, a vonatokat meg behozzátok Budapestre, hogy örvendhessen mindenki, aki a pálya mellett lakik a megnövekedett forgalomnak. Mert gondolom nem nagyon érdekli azt, akinek az ablaka alatt dübörögnek a tehervonatok, hogy most a környezetbarát fuvarozástól nem tud aludni...

Szóval, hol is az Optimum?

4 komment

Címkék: hatékonyság nincs kárgó

31 + 53 < 35 ?!

2008.04.10. 08:30 :: mechba

Mai posztomban a készülő KRESZ-módosítást igyekeztem volna darabokra szedni, így el is látogattam a Nemzeti Közlekedési Hatóság honlapjára. Böktem egy jóízűt a friss hírek menüpontra, ahol is nem a KRESZ-tervezetet találtam meg, hanem egy kissé más jellegű témát: MC Optimum.

A dolog lényege, hogy egy tehervonat kb. 5,5 óra alatt elér Miskolcról Budapesten át Szobra. A vizuálisabbaknak egy kis térképen is bejelöltem:

Gondoltam dicshimnuszokat fogok zengeni a zseniális eljutási időről, de... figyelmesebben szemlélve e tájat azért megakad az ember szeme egy kis piros vonalkán. Jééé, mintha Aszód és Vác között is lenne vasútvonal. Nahát, biztos valami rissz-rossz vicinális, ahol talán még lovak húzzák a vonatokat; tuti nem mehet arra tehervonat.

Persze nem hagyjuk félbe így a dolgokat, végére kell járni. A Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft. honlapjáról letöltöttem a Hálózati Üzletszabályzatot, amely ezt a kis vékony pirosat villamosított, 80 km/h sebességű pályának írja le. Nahát, így érdekes a történet.

Szóval a vonatnak nem kellene átvergődnie Budapesten, az elővárosi forgalmon, hanem Aszódról Vácot 84 km helyett 35 km megtételével elérhetné. Ráadásul Rákosrendezőn a mozdonyt át kell tenni a vonat másik végére, ami gondolom MÁV-éknál legalább 30-40 perces produkció...

Na, hogy is van ez? Pedig Azt hittem a Cargo egy ilyen tökös üzleti cég... csalódtam. Nem csak a személyszállítás vergődik, úgy látom.

Szólj hozzá!

Címkék: hatékonyság nincs realitások kárgó

Kedves ünnepünk

2008.04.04. 04:25 :: mechba

Keményen, messze szárnyalóan szól a dísztéren a vezényszó, s a rádió, a televízió szerte az országban mindenüvé elviszi az üzenetet. Budapesten, hazánk fõvárosában minden készen áll az ünnepi díszszemlére. Felszabadulásunk 20. évfordulóján az egész ország szíve dobbanása itt lüktet a téren. A szemle kezdetéig hátralévõ néhány percben pillantásunk most megpihen azon a gyönyörû szobron, amellyel nagy nemzeti ünnepünkön gazdagodott fõvárosunk. Vlagyimir Iljics Lenin ércbe öntött alakja áll itt a téren, s az õ tanításainak szellemét idézi minden, ami ünnepen és hétköznapon a mi hazánkban történik. Gyönyörû ez az alkotás. A 18 méter magasra emelkedõ pilon, amely a párt erejét és legyõzhetetlenségét jelképezi, és a szobor, amely, úgy tûnik, mintha élne. Hazánk mai ünnepére eljöttek hozzánk barátaink is. Már megjelent a díszemelvény mögötti téren Mikoján elvtárs, a SZU küldöttségének tagjai közül, Malinovszkij marsall társaságában.
  Kádár János és Dobi István elvtársak kíséretében foglalják majd el helyüket a mellvéden. Ott van a többi baráti ország küldöttségvezetõje: Emil Bodnaras a román, Zsivko Zsivkov a bolgár, Alexander Rankovics a jugoszláv, Ottokar Simunek a csehszlovák delegáció vezetõje, valamint az MSZMP politikai bizottságának tagjai, a Magyar Néphadsereg vezetõi és a fõváros dolgozó népének képviseletében Sarlós István, a tanács vb-elnöke. Az április 4-i díszszemlék jól bevált hagyománya, hogy az idõjárás sohasem hagy minket cserben. Most is ragyogóan süt a nap. A hosszú téli hónapokat végre a tavasz színei váltják fel, körülöttünk a természet zöldbe, virágba borult. A színes derû, az életerõ gazdag áradása varázslódik ide a térre az április 4-i díszszemlével is, és mint mindig, most is a tavaszt hozzák magukkal fiatal katonáink.

(Kürtszó.) 

Riporter: Három kürtös a vigyázz jelet fújta, ez azt jelenti, hogy megérkezett Czinege Lajos vezérezredes honvédelmi miniszter gépkocsija a Hõsök terére. És most a díszszemle parancsnoka gépkocsijával tiszteletadást teljesítve a honvédelmi miniszter elvtárs elé megy. A zenekar a Rákóczi- indulót játssza, miközben a miniszteri gépkocsi a díszhadosztály arcvonala elõtt megáll. A díszszemle parancsnoka jelentést tesz.

(Az induló megszakad.)

Káladi: Vezérezredes elvtárs, Káladi József vezérõrnagy díszszemleparancsnok jelentem, hazánk fölszabadulásának 20. évfordulóján a Magyar Népköztársaság fegyveres erõinek díszegységei díszszemlére felsorakoztak.

(Induló folytatása.)

Riporter: A honvédelmi miniszter elvtárs a jelentés meghallgatása után elindul, és tisztelegve elhalad a felsorakozott alakulatok arcvonala elõtt. A dísztribün középvonalában az elsõ üdvözlési pontnál megáll, és üdvözli a téren felsorakozott egységeket.

(Az induló megszakad.)

Czinege: Jó napot, elvtársak!
A katonák kórusban: Erõt, egészséget, vezérezredes elvtárs!
Czinege: Üdvözlöm önöket hazánk felszabadulásának 20. évfordulóján.
A katonák: Hajrá, hajrá!

(Induló folytatása.)

Riporter: Az egyesített zenekar a Rákóczi-indulót játssza. Zúg a hajrá. (A háttérben zúgás.) A miniszter elvtárs gépkocsija közben nagy sebességgel robog végig a téren, a díszszemle parancsnokának kocsija néhány méter távközben követi. A második számú üdvözlési ponthoz közelednek. Ez ugyan mikrofonunktól távol esik, hiszen a tüzérek és harckocsizók az Ajtósi Dürer sor torkolatában sorakoztak fel, a tér hangosítása azonban nagyszerûen sikerült, és bármily messze is van az üdvözlési pont, a honvédelmi miniszter elvtárs amikor ezeket az egységeket köszönti, az üdvözlõ szavak a hatalmas téren mindenütt kitûnõen hallhatók.

(Az induló megszakad.)

Czinege: Jó napot, elvtársak!
A katonák kórusban: Erõt, egészséget, vezérezredes elvtárs!
Czinege: Üdvözlöm önöket hazánk felszabadulásának 20. évfordulóján!
A katonák: Hajrá, hajrá!

(Induló.)

Riporter: A két gépkocsi most visszaindul a díszemelvény felé. Míg ideérkeznek, néhány szót arról, hogy az emelvény mellvédjét igen egyszerûen, nagyon szépen dekorálták. Az árbocon a piros- fehér-zöld zászló. Középütt kiemelkedik népköztársaságunk bronzba öntött címere. A mellvédet körülölelik aszparágusszal díszített begóniák. Lent a mellvéd talapzatánál örökzöld és hortenzia. Ez minden dísz, amely éppen egyszerûségében megkapó. Magával ragadó a két oldaltribünön a zászlók erdeje, a népek összefogását, testvériségét, barátságát hirdeti ez a dísz. Most, amikor a díszszemle után a miniszteri kocsi visszaérkezik a térre, hatalmas erõvel zúg a hajrá. A két gépkocsi most megkerüli a díszemelvényt. Mialatt a honvédelmi miniszter elvtárs kiszáll gépkocsijából és felmegy a díszemelvény mellvédjére, Káladi József vezérõrnagy gépkocsija itt áll meg középütt, a felsorakozott csapatokkal szemben. A díszszemle parancsnoka most érkezik ide, közben Czinege elvtárs elfoglalja helyét az emelvényen. A téren újabb vezényszó hangzik.
Káladi: Díszszemle láb-hoz! Díszszemle pihenj!
Riporter: 12 harsonás a Kossuth-díszjelet fújja.

(Harsonaszó.)

Vezényszó: Díszszemle, vigyázz! Fogadás középrõl, tiszte-legj!
Himnusz.

(Közben díszsortûz.)

Riporter: A téren néma csend ült, a katonák szobormozdulatlansággal, a több tízezres vendégsereg kalaplevéve hallgatta a Himnusz akkordjait. Csak a házak ablakszemei remegtek a díszössztûz erejétõl. Csak a madarak röpködtek riadtan a liget rügyet bontó fái felett. Gondolatébresztõ volt a kép. Húsz esztendõvel ezelõtt fél éven át hazánk földjén tombolt a háború. Hányszor remegtek meg akkor az emberszívek az ágyúdörejek nyomán; mint a félõ madár, hányan és hányan hagyták el a megszokott otthont és kerestek menedéket, biztosnak vélt oltalmat? 1945. április 4-e, térképünkön a nyugat-magyarországi határszélen utoljára egy kis település ébredt a szabadságra. Nevét azelõtt nem emlegették; ma már történelmünk szimbóluma: Nemesmedves. A falu közepén márvány emléktábla áll; rajta négy szó: Szabadság, Jog, Kenyér, Béke. Magyarországon itt fejezõdött be a II. világháború. Öreg ember emléke így õrzi: Egy hétig égett a falu, szalmafedeles házainkat gyufával gyújtották fel a fasiszták. Ha még egy napig itt vannak, egyetlen ház nem maradt volna épen, talán egyetlen ember sem életben. Aztán egyszer csak eltûntek a németek, s akkor az oroszok azt mondták: most már nincs mitõl félnetek, lássatok munkához. Tavasz volt. Otthagytak a falunak egy szürke lovat, mi ezzel a lóval szántottuk fel elõször magunknak a határt, az egykori Batthyány- birtokot. A falu közepén az egyik leégett ház üszkös romjait nem építették újjá: oda rózsakertet ültettek, s a rózsatöveket Japánból Hirosima lakói küldték emlékeztetõül. Háború, Hirosima, Béke, Rózsakert. Vigyázzunk a rózsákra! Hadd idézzem a költõ néhány sorát: Szólok is a komoly tekintetû munkásoknak: jól markolják meg a kalapácsot, és sújtsanak az embervért szívó ezerkarú polipra. A parasztoknak azt mondom: vigyázzanak a gyújtogatókra, nehogy valami gazember csóvát dobjon a hajló szõke búzára. A külügyminisztereknek is szólok: legyen már végre foganatja az egyszerû emberek akaratának. A hadvezéreket emlékeztetem: puskaropogásnál sokkal szebb a rigófütty. A tudósoknak azt mondom: ne bombát csináljanak az atomból, de zúzmarás kemény teleken melegítsék a dermedt földgolyót. Kiáltok a költõknek: énekeljenek szüntelenül, és legyenek a világ lelkiismerete! Igen: a világ lelkiismerete szólal naponként mostanában a vietnami gyermekekért, a legázolt falvakért. A világ ezen a tavaszon emlékezik arra, hogy úrrá lett a fasizmus felett, hogy legyõzte a háború erõit, és ma megint háborús tûzfészek riogatja az emberiséget a Csendes-óceán partjainál. Az elmúlt húsz esztendõ alatt többször robbant a világban a háború fenyegetõ tüze, de a békeszeretõ erõknek összefogása mindannyiszor elfojtotta. Erõ kellett hozzá és elszánt akarat. A szocializmus erõi és az emberiség jobbik felének akarata. Ezért olyan fontos nekünk, hogy tettre kész hadsereg õrködjék álmaink felett, hogy húsz esztendõ verejtékes alkotásait erõs karok védjék mindenkor.
  Még néhány pillanat, és megkezdõdik a díszszemle.

(Fel, fel, vitézek a csatára… címû induló.)

  A dobos század most ért ide a díszemelvény elé, és mögöttük feltûnt a magasabb díszelgõ egységek parancsnoksága. Földnek szegezett csillogó karddal tisztelegnek. Tiszti egyenruhák, tiszti rangjelzések; a Zrínyi Miklós Katonai Akadémia hallgatói vonulnak el elõttünk. A zubbonyokat kitüntetések díszítik, katonaiak, de láthatunk Munka Érdemrendet is. A Néphadsereg továbbtanuló parancsnokai õk. A tányérsapkák alól kemény tekintetek szegezõdnek a tribünökre, a napfény visszacsillan az aranyozott díszövekrõl, amelyeknek csatját népköztársaságunk címere ékesíti.
  Újabb egység érkezik. A tányérsapkák jelzésérõl is látni: repülõk. És ideértek a lövészek. Elsõ alakulatuk díszruhában vonul el. Zárt gallérú zubbonyban, lovaglónadrágban és fekete csizmában. Talán a lépések keményebb dobbanása is érezteti ezt, fegyverük automata karabély, szuronnyal. Szuronyt szegezve feszes vigyázzmenetben vonulnak. A lövészek második díszzászlóalja ruházatában is híven tükrözi azt a fejlõdést, amelyet a korszerû haditechnika megkövetel. Olívzöld ruházat, amelynek szabása nem akadályozza a szabad mozgást. Lábszárvédõs bakancsuk hajlékony gumitalppal készült, amely jobban ellenáll az idõjárás viszontagságainak, és jóval könnyebb az elõdeinél. Valamennyi lövész géppisztolyt szorít a melléhez. Modern, ívszáras, nagy tûzerejû fegyvert. Elismerõ taps köszönti õket. Szól ez egyrészt a fegyelmezett díszmenetüknek, másrészt a modern ruházatnak és felszerelésnek.
  A Belügyminisztérium karhatalmi díszzászlóalja tiszteleg most a díszemelvény elõtt. A kezekben itt is géppisztoly. A sorokat mintha kimérték volna, oly tökéletesek. Hadd köszöntsünk soraikban egy fiatal katonát, aki egyidõs a szabadsággal, aki ma ünnepli 20. születésnapját, Thurzóci Ferenc karhatalmistát.
  A munkásõrök díszelgõ egységének ruházata csak színében tér el a lövészekétõl. Mint megtudtuk, a 11. sorban menetelõk valamennyien szocialista brigádtagok, a legfiatalabb munkásõr 19 éves, a legidõsebb 57, közöttük 189 szocialista brigádokban dolgozik, 88 pedig kiváló dolgozó. Méltók arra, hogy õk képviseljék a díszszemlén a legfiatalabb fegyveres erõt, a munkásõrséget.

(Lökhajtásos gépek zaja hallatszik.)

  Megremeg a lég; a néphadsereg légierejének díszelgõ kötelékei húznak el a fejünk felett mélyrepülésben. Ezüstösen csillognak a gépek, középütt a közepes hatósugarú bombázók sugárhajtású vadászok kíséretében repültek el. Minden tekintet õket követi, és elismeréssel adóz a pilótáknak, akik a Dózsa György út tengelyén itt repülnek szédítõ sebességgel. Sugárhajtású vadászgépek rajai repültek egymást követve. A kötelékben repültek olyan pilóták is, akik nem egyszer szálltak már fel, hogy határsértõ repülõgépeket elfogjanak vagy szándékuktól eltérítsenek.

(A háttérben állandóan hangzik a zenekar.)

  Több tízezer méter magasságban is megoldják feladatukat. Egyaránt képesek a földi és a légi ellenség megsemmisítésére. A szovjet repüléstechnika legmodernebb gyártmányait láttuk.
      Látványos légi bravúrt hajtott ebben a pillanatban végre a szuperszonikus vadászok pirosra festett utolsó köteléke. A három gép itt, a dísztribün elõtt hirtelen a magasba csapott, és meredek emelkedésben, szinte rakétaként tûnik el a szemeink elõl a kék égben. Néhány másodpercig csak a hajtómû vörös lángsugarát láttuk, csak a morajló légtömeg kísérte szédítõ mutatványukat. De ne csak a pilóták nagyszerû felkészültségét dicsérjük, kedves hallgatóink, hanem azokat a mérnököket és technikusokat is, akik mindig a legnagyobb fokú lelkiismeretességgel készítik elõ repülésre ezeket a harci eszközöket.
  Az április 4-i díszszemlén most elsõ ízben vesznek részt a szárazföldi csapatok kis és nagy hatótávolságú rakétái. Önhordó rakéták ezek, lánctalpas jármûvekre szerelték kilövõállványzatukat, kezelõszemélyzetük a jármû belsejében foglal helyet. Kilövõállásukat ily módon könnyen változtathatják, együtt harcolhatnak a többi csapatrészekkel. Ezek a fegyverek a haditechnika legújabb vívmányai közé tartoznak, alkalmasak olyan célpontok leküzdésére, amelyeket sem a légierõ, sem a hagyományos tüzérség nem képes megsemmisíteni.
  A most felvonuló ezüstös szivartesteket már ismerõsként üdvözölhetjük itt a katonai felvonuláson. A légvédelem rakétaegységei gördülnek el elõttünk, terepjáró gépkocsik állványon vontatják a rakétatesteket. Az ellenséges repülõk elleni harcnak a legmegbízhatóbb eszközei. A repülõgépek sebességét lényegesen felülmúlják, ezért a leggyorsabb repülõgépet is utolérik, sõt a sztratoszférában is képesek egyetlen lövéssel a cél megsemmisítésére. A rakéták berendezése bonyolult elektronika, irányítórendszerük korszerû, megbízható. Nagy mennyiségû robbanóanyag szállítására alkalmasak, és azért a cél mellett robbanva is megsemmisítik az ellenséges gépeket.
  Ismét olyan fegyverek következnek, amelyek bizonyítják, fegyveres erõink a legkorszerûbb haditechnikával rendelkeznek. Feltûntek a harckocsik. Élen a zászlós parancsnoki jármû, mögötte ugyancsak három oszlopban az újdonságnak ható úszó harckocsik. Ezek a lánctalpas acéltestek képesek arra, hogy a Dunához hasonló folyókon néhány perc alatt átkeljenek gyalogsági tûzben is. Fegyverzetük az ellenség páncélozott tûzeszközeit szárazföldrõl vagy vízrõl egyaránt képes leküzdeni. Nagy gyorsasággal mozognak terepen és vízen úszva egyaránt. Komoly harci erõt képviselnek ezek a kétéltû harckocsik. Most nagyobb méretû, széles testû, nagy súlyú harckocsik dörögnek át a tribünök között. Ágyúcsöveik messzire merednek elõre. Ugyancsak a legkorszerûbb gyártmányok a haditechnikában. Infratechnikájuk biztosítja az ellenséges célok éjszakai leküzdését is. Kétsíkú lövegstabilizátora lehetõvé teszi a mozgásból történõ pontos célzást és tüzelést. Nyílásainak hermetikus zárhatósága és a levegõ szûrését biztosító készülék megóvja a kezelõket az atomfegyver robbanása következtében fellépõ sugárzástól, valamint a mérgezõ gázoktól. Itt dübörögnek hármas oszlopban ezek a félelmetes páncélkolosszusok.

(Zúgás, morajlás.)

  A tribünök közönsége még nem mozdul helyérõl, hiszen még mindig a látottak hatása alatt áll. Ismerõsök, barátok egymáshoz fordulva beszélik meg, milyen nagyszerû látványban volt részük ezen az ünnepen. Pártunk és kormányunk vezetõi ott állnak a dísztribünön, a külföldi delegációk vezetõinek társaságában. A dísztribün mellvédje alatt pedig már sorakoznak az itt elvonult alakulatok parancsnokai, akiket majd vezetõink is üdvözölnek, ezzel is kifejezve elismerésüket a kitûnõ felkészülésért, az erõt és fegyveres erõink egységét dokumentáló díszszemléért. Akik itt álltunk, és akik országszerte a tévé képernyõje elõtt szemlélték ennek az ünnepi aktusnak minden mozzanatát, azokat bizonyára eltölti az a jó érzés, hogy a húszéves szabadságot a magyar nép fiai minden ellenség ellen képesek megvédeni.
  Elvonultak már az irányjelzõ katonák is. A dísztribün elõtt sorakozó harsonások magasba lendítik most majd a kis zászlóval díszített kürtöket, és mint ahogy õk jelezték a díszszemle kezdetét, most ugyanõk intonálják a záróakkordokat.

  (Kürtszó. A díszszemle lefújása.)

  Kedves hallgatóink, helyszíni közvetítést adtunk fegyveres erõink díszszemléjérõl, a budapesti Dózsa György útról.

1 komment

Címkék: szocializmus álomvilág

Kár lett volna?!

2008.04.02. 06:38 :: mechba

20 éves a FIDESZ. Szép kis kor, lassan két éve már felnőttne számít... már persze jogi értelemben, az alapokat, hogy megvan-e a társadalmi normák megfelelő ismerete inkább ne firtassuk. Elnézegetem Orbán Viktor szakállas képeit, a jelmondatokat: "Olyan országban akarunk élni, ahol a törvény nem csak a kólát védi!" Na, én is. De ma is!

Egy kis képzelgésre invitálom a kedves olvasót; gondolkodjunk el azon, hogy hogyan zajlott volna az elmúlt 20 év rendszerváltás nélkül... tehát tekerjük vissza oda az időgépet, hogy Kádár elvtársat még szereti az összes KB, PB tag és merjünk nagyot álmodni...

Egy rövid közlemény 1988-ből:

1988. március 30-án egyetemi hallgatók és fiatal értelmiségiek egy csoportja törvényellenes szervezet létrehozását kezdeményezte, ezért az arra illetékes rendőri szervek 1988. április 8-án figyelmeztették őrizetbe vették Andrási Miklós dunaújvárosi, Orbán Viktor szolnoki, valamint Csaba Iván, Kövér László és Rácz András budapesti lakosokat. Nevezettek mögött álló csoportok meg akarták zavarni népköztársaságunk alkotmányos rendjét és nyugalmát. Rendőrségünk mindig is szigorúan és következetesen fog fellépni a szocialista fejlődés akadályozóival szemben.

 

Egy sajtóhír 1996-ból:

Elhunyt Grósz Károly elvtárs, az MSZMP főtitkára, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Érdemeit világszerte elismerték a kommunista pártok, a baráti országok vezetői. Grósz Károlyt a Minisztertanács élén Horn Gyula, korábbi külügyminiszter követi.

Horn elvtárs munkásszármazású, a szovjetunióbeli Rosztovban végezte egyetemi tanulmányait. Országunk vezetője elévülhetetlen érdemeket szerzett, amikor az ellenforradalom leverésében tevékenyen is részt vett, segítségével sikerült megszilárdítani a Magyar Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány helyzetét. Horn elvtárs a Szocialista Internacionálé elnökeként erősíti a népek barátságát, segíti hazánk vívmányainak elismerését...

És akkor, 2002-ből is egy:

Horn Gyula elvtárs megromlott egészségi állapotára hivatkozva kérte az MSZMP Politikai Bizottságától, hogy mentse fel az ország vezetésével járó feladatok ellátása alól. A PB (melynek tagjai: Medgyessy Péter, Németh Miklós, Szekeres Imre, Kovács László, Nyers Rezső, Toller László elvtársak és Lendvai Ildikó, Szili Katalin valamint Kósáné Kovács Magda elvtársnők) Horn elvtárs érdemei kétségbevonásával elismerésével, fájó szívvel hozta meg döntését. A PB a Minisztertanács vezetésével Medgyessy Pétert bízta meg.

Majd 2004-ből:

Medgyessy Péter elvtárs hozzászólása következett:

- Hazánk közel hatvan esztendeje lépett a szocialista fejlődés útjára. Ezalatt cselekdtünk jót is, rosszat is. Együttműködtünk a Szovjetunióval, a szocialista országokkal. Látjuk a példákat, követjük a lenini utat. De fiatalításra is szükség van. Ezért - egyeztetve a Párt vezető testületeivel - úgy határoztam, hogy politikai pályafutásom abbahagyom. Ritka gyakorlat ez a szocializmus történetében, talán történelmileg az első ilyen. Egyben javaslom az Országgyűlésnek, hogy utódomnak 2004. szeptember 29-től Gyurcsány Ferenc elvtársat a KISZ vezetőjét, politikánk egyik legálhatatosabb harcosát válassza meg.

Ennyire egyszerű...? Lett volna idő megérni a rendszerváltó értelmiségnek és akár most felszínre lépni, nem? Talán nagyon sokat nyertünk volna, nem? Elkerülve a sok szerencsétlenkedést, az oda-vissza játékokat És talán olvashatnánk utódaink a 2008-as Intézet honlapján a kevésbé bársonyos forradalomról, hogy:

Március 10-én reggel a Népszabadság Új, tavaszi seregszemle című vezércikke lelkesen üdvözölte a "politizáló ifjúságot", amelyet harcostársának tekintett a szocializmus demokratizálásáért vívott közdelemben. A pártlap szerkesztősége csatlakozott az egyetemisták legtöbb követeléséhez...

1 komment

Címkék: szocializmus álomvilág

Kinek túrós igazán a bukta?

2008.04.01. 19:49 :: mechba

A mi Ferencünk bedobta a törülközőt, a szabad madarak leszármazottai meg elkapták, beletörölték frissen mosott kezüket és odébbálltak; részletesen mondjuk itt írnak róla. A világért sem szeretném Pontius Pilátust "ezekhez" hasonlítani, de hát valahogy ez a helyzet.

Szóval elképzelem, ahogy Kóka és Gyurcsány ülnek szombaton reggel a kihalt Parlamentben:

- Szóval, Te hívod vagy én? - kérdezte GyF.

- Jajj, hát nem is tudom. most még te vagy a miniszterelnök, nem? - kortyolt italába KJ.

- Na jó, akkor én. A hétszázát!

Kicsit odébb, Horváthéknál éppen készült a szombati ebéd: sertéspörkölt nokedlival. Ágink kinyúlt macinaciban volt, éppen fehér pólójába törölte kezét, amikor felcsendült az ismerős dallam: "Óh igen, igen, igen". Már ideje lenne lecserélnem - gondolta, és belevihogott a telefonba:

- Miniszterelnököm, csácsumicsá!

- Ágnes, úgy határoztam, határoztunk, nem könnyen, persze tele kétségekkel, de azt hiszem, ööööö, szóval hát végiggondoltuk és menned kell....

Ezzel kezdődött az egész. És kik szívták végig azt, hogy a szabad madarak végre kirepülnek a kormányból? Ők? Ugyan már, 2 perc alatt találnak állást valamelyik baráti cégnél. Na, akkor kik is? Gondol valaki a névtelen második vonalra? A lekötelezett elvt barátokra, az elkötelezett pozíciót betöltő személyekre?

Van egy jó sztorim: vezérigazgató-helyettes igen szerette a vodkát; itta is rendesen. Mondjuk hat hónap regnálás után tűrhetetlenné vált a helyzet. Mindenki talált magának helyet, csak közvetlen beosztottja, titkárnője és szakmai titkára került parkolópályára... pedig hát igazán ők fogták a homlokát miközben visszafelé forgott odabent a fogaskerék.

Én nem mondom, hogy ilyen mély kapcsolat lehetett a lemondott madárkák és a legnagyobb áldozatok között... de tuti sok névtelen hős, dehogy hős: áldozat van most is. Gondoljunk rájuk szeretettel, ne háborogjunk ha államigazgatásunkban mondjuk Koordinációs Főosztályok, Igazgatásfejlesztési Projektigazgatóságok vagy ilyesmik alakulnak. Jajj de szép, ki szabadon jár...

Szólj hozzá!

Címkék: lojalitás közfeladat realitások

Szigorúan ellenőrzött utasok

2008.03.05. 13:07 :: mechba

Mechba tegnap este megpróbált vonattal utazni. Még jó, hogy előreváltott jegye volt...

A Keleti pályaudvar melletti parkolóban szakszerűen leparkoltam, majd a naaagy óra alatt bementem az épületbe. Kerítés, kertkapu, sárgamellényes bűnöző elkéri a jegyem. Megnézegeti, hümmög valamit, elrakom. Batyu újra összeszed, tovább.

A 9. vágány mellett megyek, a 7. vágányra volt jövendölve a vonatom. Ismét kerítés, kertkapu. Sárgamellényes mancika utánamkiabál, hogy "Hahó, hahó..." Ennek az intelligens, majdhogynem baráti felszólításnak nem tudtam ellenállni, ismét lepakoltam, muitattam, összeszedtem, továbbmentem.

A 7-8. vágányok között ismét kerítés, kertkapu. Lerak, kiszed, mutat, elrak, anyázik, felszáll. Csak háromszor mutattam meg a tikettem. A 6. vágány mellett láttam a kocsiból egy gyrosost, jó lett volna így böjt idején, de letettem róla, négy mutogatást nem ért a szendvics.

 

De ez még csak a kezdet (Start)?

Szólj hozzá!

Címkék: máv realitások

Igen, nem, deviszont

2008.02.17. 11:14 :: mechba

Először is már a Megyó-Heinczi beszélgetésnél is már bevezetni igyekezett javasolt háttérzene.

Szó van itt valamiféle népszavazásról. És valamiféle szocializmust is emlegetnek nagy liberálisan.

Csak a tisztánlátás miatt: szocialista az, aki a szocializmus megvalósítására törekszik. Kés. Nem kell a nagy duma, hogy ez a szocializmus nem az a szocializmus, modern baloldaliság, szociáldemokrácia. Nem. Ez a szó ezt jelenti.

Baloldali értékrend szerint minden, ami az össz-társadalmi terhet feleslegesen növeli és elsődlegesen a leszakadó rétegeket hátrányosan érinti, az elítélendő. No, akkor most a népszavazáson is "Óh igen, igen, igen..." vagy a minap elhangzott "Húzzatok három nemet vagy ne menjetek el!", esetleg "Nem, nem soha!"? Végülis József Attila is proletárköltő volt, csak neki nem szóltak róla...

 

Tessék mondani, akkor most az MSZP-sek egymást elvtársnak szólítják még vagy már csak párttársnak?

Szólj hozzá!

Címkék: szocializmus realitások

Az alma nem körte

2008.02.08. 17:55 :: mechba

Ugye ez a gáláns szakszervezet felfüggesztette a vasutassztrájkot, mert aggódik az utasok biztonságáért. Na, mit olvasok az index.hu-n?

A sztrájk egyik mellékszálaként a VDSZSZ azt jelentette be: a munkabeszüntetés alatt a MÁV a kötelező biztonsági ellenőrzések nélkül is útjára engedett vonatokat. A MÁV ezt cáfolta. A kormányszóvivő pénteken közölte: Gyurcsány Ferenc vizsgálatot kezdeményezett az ügyben a Magyar Vasúti Hivatalnál, a miniszterelnök hétőre várja ennek eredményét.

Hát kedves miniszterelnök elvt  úr! Drága tanácsadói!

Tessék belelapozni már egy kicsit a szakirodalomba és utána baszogatni szerencsétlen MÁV-ot!

A Vasúti Pályakapacitás-elosztó Kft.  honlapján ugyanis elérhető a hazai vasúti pályákon érvényes Hálózati Üzletszabályzat, aminek azt hiszem függeléke szabályozza a kérdést.

Ha jól értem, két külön dologról beszélünk: kocsivizsgálatról és fékpróbáról.

Hát, szerintem ez a kettő azért nem ugyanaz. Lássuk ki, mit, mikor és hol köteles elvégezni ezekkel kapcsolatban:

Az előzőek a kocsivizsgálatra vonatkoztak, lássuk a fékpróbát:

 

 

 

 

Szóval, nem hiszem, hogy ezek betarthatatlan, sőt, betartatlan szabályok lennének. Kedves Gyurcsány úr és jól fizetett sleppje! Tessék olvasgatni vagy nagyon-nagyon csendben maradni!

Szólj hozzá!

Címkék: gyurcsány máv sötétség realitások fékpróba

M. Péter és H. István beszélget

2008.02.07. 08:31 :: mechba

Egy képzeletbeli, mondhatni véletlenül meghallott beszélgetés, amelyhez adatforrás a HVG 2008. február 9-i száma, illetve az M. Péterről az interneten fellelhető adatok.

Ajánlott háttérzene:

И вновь продолжается бой,
И сердцу тревожно в груди.
И Ленин - такой молодой,
И юный Октябрь впереди!


www.marxists.org/history/ussr/sounds/mp3/I-vnov-prodolzhaetsia-boj.mp3

H: Hét éven át zongoráztam, utána egy évig nyúztam a fuvolát, nyolc évig kórusban énekeltem, néha tenorszólót is. Neked Péter van valami hasonló előéleted?

M: Magam sajnos, illetve inkább sokak örömére csak reggel, borotválkozás közben szoktam egy-egy régi nótát dalolgatni, szép indulókat jajj, könnyes is lett a szemem. De anno volt a MÁV élén egy G. Gyula nevű emberke, ő úgy tudom elég muzikális volt, nem?

H: Nem tudom, bár néha áthallatszott a szomszéd irodából valamiféle zenekezdemény, de elég liberálisan nyomta a kolléga. De kezdjük az elején, én Pápán tanultam és Moszkvában, majd Leningrádban jártam egyetemre. Ott nem találkozhattunk korábban?

M: Nem hiszem, tudniillik nekem 18 év előnyöm van veled szemben Istvánom. Érettségimet nem publikálom, viszont '66-ban a nagy német gondolkodóról, Karl Marxról elnevezett egyetemen kaptam diplomát. De szép is volt, a pártélet akkoriban, csupa mozgalom, KISZ, Ifjú Gárda...

H: Hát ez nekem kimaradt az életemből, inkább farmert árultam Leningrádban. Amikor aztán a párttitkár felelősségre vont (bár nem voltam párttag), akkor befenyegettem, hogy elmondom mindenkinek: ő számítógépeket hoz be Finnországból...

M: Jó duma, nekem azért nem kell megjátszanod magad. Az ATV-n már készül az "Elvtársak közt" sorozat, ahol szabadon eljátszhatjuk valódi önmagunkat... szóval azért nekem se volt ám minden rendben, hogy III/II-es tisztként éppen a KGB ellen harcoltam, védtem a magyar érdekeket. Nem írtunk le semmit, így...

H: Ja, ebbe futott bele szegény K. Jancsi is. Egy füstös kocsmában, a Déli pályaudvar mellett. Most miatta inog az én székem is. Mindenről kell emlékeztető, legfeljebb titkosítva, nem? Az IMF-ről írtam Leningrádban a diplomamunkám, azért ez is jó pont. Gondolom sokan beveszik majd, hogy ezt tartottam követendő modellnek és nem a naaagy Szovjetunió példáját.

M: Hát igen, ez is nagyon jó. Én az IMF-fel '77 és '82 között foglalkoztam, biztosan sokkal jobbak lettek volna téziseid, ha tőlem is idézhettél volna.

H: Jaah, igen. Aztán 1988-ban is találkozhattunk, amikor Dunai Imrének voltam a kabinetvezetője. Meg előtte az MNB-ben, nem?

M: Mondjuk én a minisztériumban voltam, később miniszter lettem, majd a miniszterelnök helyettese. Akkor valóban találkozhattunk, te ültél ott a titkárságon a hatalmas iktatókönyv fölé görnyedve?

H: Volt ilyen, sokszor helyettesítettem Mancikát, igen. Aztán tudod, a Nyugat. 1995-től (tudod, Hornék győzelme után) Hágában dolgoztam, a kereskedelmi kirendeltséget irányítottam...

M: Sok régi elvt barátunk került akkoriban pozícióba, mintegy megértve az idők szavát...

H:...igen. Aztán hívtak a Siemenshez ügyvezetőnek és lobbistának, majd...

M: Jajj, akkor azért találkozhattuunk annyit a Köztársaság téren. Jajj, a Combino, persze, már értem. Azért jártál ott a Puch Laci folyosóján, nem?

H: Nem, én általában a vele szembeni irodába mentem, a Csabához. De előtte mindig beköszöntem Hillernek is. Szóval 2005-ben aztán szóltak és én jöttem. Mert tudom és értem. És majd én.

M: Igen, akkor ez volt a divat. Devecz Miki is valami hasonló posztról ugrott bele a személyszállításba, nem? Ő most hol van?

H: A Hídépítőt "erősíti". De én a MÁV-nál vele ellentétben azt is tudtam, hol vannak a feszültségpontok. Nem mondom, hogy nem volt belső ellenállás, de sikerült elkezdeni a MÁV történetének egyik legnagyobb szervezeti átalakítását.

M: Hát, ezt a kétes dicsőséget sokan magukénak tudják. 2002-ben, amikor miniszterelnök lettem a Mándokiék jöttek hozzám ezzel. Ők is ugrottak egy nagyot, most onnan kellett váltani. Akkor ezt láttam a jónak, onnan volt hová eljutni és elég jól le is vezették. Eddig azt hittem, együtt gondolkodunk azonosan sok dologról, de így. Inkább megyek, mielőtt mélyebb dolgokban is összeveszünk!

H: Én...ööö...szóval....ööö...tehát nem akartam, hogy megbántódj. De most hová mész? Jajjj, naaa...

Szólj hozzá!

Címkék: oktatás máv menedzser támogatás szocializmus

Sok kicsi sokra megy?

2008.02.06. 12:54 :: mechba

Naponta 600 millió forintos kárt okoz a vasúttársaságnak a Vasúti Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének sztrájkja...

A fentieket Sigulinszki Tibor, a Magyar Államvasutak Zrt. szóvivője mondta az InfoRádióban. Hát, számoljunk már utána egy kicsit.

Ez ugye azt jelenti, hogy a társaság éves kára, tehát bevételkiesése 600mFt/nap x 365nap, azaz összességében 219Mrd Ft.

Nézzük csak a MÁV 2006. évi éves jelentésében szereplő bevételi adatokat:

 • személyszállítás   65,3Mrd Ft
 • árufuvarozás       48,1Mrd Ft
 • bérbeadás            4,4Mrd Ft
 • vagyonértékesítés 1,4Mrd Ft
 • egyéb bevétel     23,5Mrd Ft
 • költségtérítés      74,4Mrd Ft

Összesen:               217,1Mrd Ft

Hát jól van, fogadjuk el, hogy a két összeg azonos, így jöhet ki a napi 600m Ft. Akkor csak pár kérdés csupán:

 • a bérbeadás a sztrájk miatt szünetel? Ha nem, akkor 4,4Mrd Ft hoppsz, nem esett ki
 • a költségtérítést el tudja venni állambácsi? Ha nem, akkor 74,4Mrd Ft hoppsz, nem esett ki
 • nem lehet eladni a vagyont, csak naponta részletezve? Ha nem, akkor 1,4Mrd Ft hoppsz, nem esett ki
 • minden vonat megállt? Ha csak 10%-uk ment, akkor 11,3Mrd Ft hoppsz, nem esett ki.

Összesen tehát 217,1-4,4-74,4-1,4-11,3 = 125,6Mrd Ft a feltételezhető bevételkiesés. Ez csak napi 344millió Ft, szemben az állítólagos hatszázzal...

És miért nem számoljuk a költségek csökkenését? A sztrájk miatt ki nem fizetett béreket? A megtakarított vontatási energiát?

Na, akkor a MÁV-os módszertan szerint (évi összes költség / 365 = napi költség) számított összegnek nagy jóindulattal csak a negyedét veszem figyelembe, tehát (az éves jelentés adatai alapján):

299.856 millió Ft / 365 nap / 4 = 205,4 millió Ft /nap ráfordítás-csökkenés.

Akkor tehát hozzuk össze az adatokat:

A sztrájk egy napja 344 millió Forint bevételcsökkenést és 205 millió Forint ráfordítás-csökkenést jelent. Ez valójában nem 600 millió Ft-os kár, hanem "csak" 139 millió Ft.

Merjünk nagyot álmodni... hát, lesz mit meggyónnotok!

 

2 komment

Címkék: máv sötétség realitások

Júdáspénz?

2008.02.06. 09:19 :: mechba

Ekkor a tizenkettő közül az egyik, a karióti Júdás, elment a főpapokhoz, és ezt kérdezte tőlük: "Mit adtok nekem, ha kezetekre adom?" Azok harminc ezüstöt fizettek neki. Attól kezdve már csak a kedvező alkalmat kereste, hogy kiszolgáltassa nekik.

Mt 26, 14-16

Vasutassztrájk, mi más lehetne a mai téma. A VDSZSZ-honlapján rengeteg érdekes dologra lehet bukkanni, érdemes böngészgetni, de tényleg.

 

Megtudhatjuk például, hogy az egyik dolgozó jegyvizsgáló a sztrájktanyán lakott jól:

A sztrájkoló jegyvizsgálók a Keletiben éppen prököltet készítettek, amikor egy kollégájuk hozzájuk csapódott, aki azt állította, hogy sztrájkol. Az ebéd elfogyasztása után azonban felugrott, majd megindult a kijárat felé. [...] Vélhetően ő hozta be a Keletibe, és vitte aztán Hatvanba a szerelvényt.

Hát, igen, a merőben toleráns szakszervezetisek nyilván ezt is elnézik neki. A munkáltatónak volt más érdekes akciója is, 5.000Ft-ot fizet szolgálatonként mindenkinek, aki dolgozik. Az erről szóló szabályozás a Startnál és az anyacégnél különbözik.

Start:

MÁV:

A teljes szabályozások a www.vdszsz.hu oldalon elérhetők.

Időközben rátaláltam a Trakció hasonló szabályozására is a Mozdonyvezetők Szakszervezete honlapján:

Bemennek a manyusok a munkahelyre (már ha bejutnak persze). Kockára unja a fejét a dolgozó tettrekészen a gondolom erre méretezett várakozóban, közben elszív két doboz cigit, majd az ötezres tudatában hazamegy. Ez akkor a közszolgák többségének alapból járna, nem?

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete ezt júdáspénznek tartja. Tessék már egy kicsit értőbben elolvasni Máté evangéliumának vonatkozó részét! Kééérem, naaa.

Érdekes egyébként, hogy a munkáltatónak ilyen ökörségeket van pénze kifizetni, miközben a nettó kettőötvenre azt mondta, hogy nem.  Érdekes, hogy a MÁV-os egyértelműen a sztrájk alatti elégséges szolgáltatás biztosításában részt vevőkre vonatkozik (fejlesztő technikus, az aztán nagyon kell a minimum szinthez), a Startos meg mindenkire, határozatlan ideig. Tehát irodában nézgelődő nagyon szakértő és mondjuk a fényképészek is kapják a pénzt nélkülözhetetlen munkájuk után.

Végezetül pedig álljon itt egy remek jegyzőkönyvrészlet a MÁV-honlapról. Aki ebben nem talál alany-állítmány egyeztetési hibát vagy minden mondatban megtalálja ezeket a kötelező kellékeket (főleg a munkáltatói oldalt érdemes böngészgetni), annak ajánlok egy alapfokú magyar nyelv tanfolyamot. Tudom, hogy a beszélt nyelv és az írott nyelv különbözik, de azért...

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő) Jó. Tehát, azt gondolom, hogy a munkavállalóknak és a munkáltatónak együttműködési kötelezettsége is van, és azért, hogy csak azért, hogy törjünk borsot a nem tudom, kinek az orra alá, hogy megzavarjuk a privatizációs folyamatot, mert szerintem, a saját orruk alá törnek borsot a munkavállalók azzal, hogyha nem azon tevékenykednek, hogy minél jobban működjön a vállalat, akkor ez így eléggé érdekes érvelés volt, bocsánatot kérek azért, hogy miért kellene kifizetni. Mert, ilyen formában, hogyha a villamos ipari dolgozók úgy döntenének, hogy most akkor ők nem akarnak áramot adni a vasúti közlekedéshez, és lekapcsolják a kapcsolót, mert most úgy döntöttem, akkor ők is meg tudják zavarni ezt a folyamatot. És ott csak egy kapcsolót kellene megnyomni. De, mégsem teheti meg.

VDSZSZ: Mariann, ezek az érvek, ha jól emlékszem az ismereteimből, az 50-es években voltak divatban. Ne együk meg az aranytojást… mi volt a követelésekkel? Hát, akkor mit lehetett követelni? Aki követelt, elvitték Recskre. Nem hallottál ilyeneket?

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő) Nem.

VDSZSZ: Letépték a karmait. Itt, a szomszédban. Ha valaki ott mert, követelni. A régi, szép idők. Ugye? Örülni kell annak, hogy van munkahely, meg, van munkaszerződés. Nehogy valaki kinyissa a száját, mert az jogellenes. Nincs rá joga, bármit is kérni. Főleg, ígéretnek a teljesítését.

VDSZSZ: (Gaskó István úr) Megállapodás volt.

VDSZSZ: Ami aztán megállapodás… bocsánat. Mindig eltévesztem. Azért mondtam, az ígéret, aki azt tartja, az meg is állapodik… ha valaki megígér valamit. Nem értem ezt a kifordítását a valóságnak. Egyszerűen, nem értem.

VDSZSZ: (Gaskó István úr) És miért nem lehetne együtt örvendezni ennek a…

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő) Elnézést kérek, de Nemzeti Fejlesztési Terv II, és Európa Uniós pénz…

VDSZSZ: Jaj, jaj!

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő) Elnézést, a saját részt teljesíteni kell hozzá. Ez az egyik. Most bocsánatot kérek…

VDSZSZ: (Gaskó István úr) …fölzárkóztatása a béreknek, az hol van?

Elnök:(Zsoldos Mariann úrnő)

Zsoldos Marianna: De, én láttam olyat… milyen hitelnek hívták? E hitel, vagy valami ilyesmi volt, amikor elkezdték a vállalkozásokat indítani, hogy váljon valaki vállalkozóvá. Elment a bankba, felvette a hitelt, egykét hétig nagyon jól laktak, nagyon jókat iszogattak, aztán utána a vállalkozás nem indult be, és vissza kellett fizetni a hitelt. És elvitték a javakat.

VDSZSZ:(Gaskó István úr) … nem akarsz analógiát vonni, mert azt kikérem…

VDSZSZ:Mariann, Kazincbarcikán volt egy nagygyűlés, ott valami vegyi ipar létezik. És ott a kiváló menedzsmentet képviselő vezérigazgató, kipattant az elképedt tömeg elé, és közölte, hogy nem adok nektek karácsonyra semmi jutalmat így, mert úgyis csak elpazarolnátok. És a birkák ezt hagyták.

Elnök:(Zsoldos Mariann úrnő)

Zsoldos Marianna:És így is…

VDSZSZ:És ezt meg lehetett csinálni ebben az országban. Most ugyanez a szöveg. Minek adjuk oda a pénzt a vasutasnak…

VDSZSZ:(Gaskó István úr) Csak megissza.

VDSZSZ:…csak elköltené, meginná.

VDSZSZ:(Gaskó István úr) Elviszi a kocsmába.

VDSZSZ:Ezt mondtad, Mariann.

Elnök:(Zsoldos Mariann úrnő) Nem ezt mondtam.

VDSZSZ:Hát, de, ezt mondtad.      

VDSZSZ:(Gaskó István úr) Hát, de az analógiád ez…

Elnök:(Zsoldos Mariann úrnő)

Zsoldos Marianna: Az analógiát a MÁV szempontjából hoztam elő. Most van bevétel, költsük el, és a fejlesztésre, meg a jövőnkre nem fordítunk. Nem a munkavállalóra. Bocsánat. Én a munkavállalóinkról ilyet nem gondolok. És abban, hogy a munkavállalók… nem ezt mondtam, nem kell kiforgatni, hogy mit mondtam. Jó? Tehát…

VDSZSZ:(Gaskó István úr) Jó. Majd elmondjuk akkor az analógiádat.

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő) Jó. Köszönöm. Azt is, hogy lemondtam a rám eső részről, mert…

VDSZSZ: (Gaskó István úr) Ezt nem hallottam még.

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő)

Zsoldos Marianna: Nem? Pedig én már többször elmondtam, mert úgy gondolom, hogy nem illet meg. Mert, a munkabéremért én megdolgozok, és énnekem azt nem vagyok hajlandó olyan pénzt, semmilyen formában nem tartom, egyáltalán, etikusnak sem, meg olyannak sem. Most a jogoson nem akarok vitatkozni. Olyannak, hogy megilletne ez a fajta juttatás. Magyar privatizáció során nagyon sok cég munkavállalói kaptak. Bocsánat, az előbb említett cégnek a munkavállalói, amikor tőzsdére ment a cég, sokmillió forint értékű részvényt kaptak. Sokmillió forint értékűt. 90-es évek közepén miért nem mutatta soha a MÁV, hogy azon cégeknek, akiknek szállítmányoz, mennyi pénzt és milyen formában kaptak a privatizáció során?

Egyébként a Mariann férfinév...("Zsoldos Mariann úrnő")

 

11 komment

Címkék: máv sötétség katolikus

Hoci-nesze

2008.02.05. 06:40 :: mechba

Még mindig állunk vazze. Erről nincs mit mondani, lásd a korábbi posztjaim.

Ámde Kákosy mester megnyilvánulásairól annál inkább érdemes szót ejteni. Kákosy a volánokra [sic!] bízná a közlekedést, ha elhúzódik a vasutassztrájk. Az olvasni nem akarók kedvéért: olyasmiról szól ez a téma, hogy:

Ha a vasutasok sztrájkja elhúzódik, akkor a Volán társaságokra kell bízni a közösségi közlekedési közszolgáltatás egy részét a szükséges finanszírozási források átcsoportosításával - mondta Kákosy Csaba gazdasági és közlekedési miniszter hétfőn Budapesten. "A közszolgáltatás fenntartása miniszteri kötelezettségem" - jelentette ki. A miniszter nem utalt arra, hogy konkrétan mennyi idő után hozza meg a döntést az átcsoportosításról.

A miniszter kifejtette, hogy szívügyének tekinti a vasút megújítását, továbbá tiszteletben tartja a vasutasok sztrájkhoz való jogát. Ugyanakkor a jelenlegi követeléseket nem tartja reálisnak, és szakmailag megalapozottnak.

 

Hát, én a kedves miniszter úr nyilatkozatát sem tartom annyira szakmailag megalapozottnak.

Gondolom tisztában tetszik lenni az uniós szabályokkal, amelyek talán kis hazánkra is érvényesek. Igen, az 1370/2007-es rendeletre gondolok, amely a közszolgáltatást szabályozza. Ugye ebben benne van, hogy közszolgáltatási szerződést kell kötni a támogatásról? Ugye a MÁV-nak (MÁV-Startnak) van ilyen? Nincs? Nem gondoltam volna.

Szóval egy ilyen szerződésben van olyan, hogy "kötbér" (gondolom). Esetleg olyan, hogy "hibás vagy elégtelen teljesítés". Esetleg furfangosan megfogalmazott "vis maior", amelybe beleértik a sztrájkot is. Mindenesetre általános elv a kárenyhítési kötelezettség, nem? Ezekről miért nem tetszik beszélni? Ja, nincs ilyen szerződés?

Azért ajánlom ezt a rendeletet tovább olvasni: kb. a nyílt közbeszerzési eljárásra hajazó forma szerint kell kiválasztani a szolgáltatót és veszteségeit téríteni, amelyek a közszolgáltatásból erednek. Tessék mondani:

- mennyi lett a "volán" vesztesége, hogy többen szálltak fel a buszra?

- mennyivel csökkent a MÁV vesztesége, hogy nem jártak a vonatok?

- mennyi idő is kell egy szolgáltató kiválasztásához?

Megint egy újabb hozzáértő szervezet. Buta a MÁV, sületlen a Start és már sajnos a miniszter is talán. Ebben az országban mindenki ennyire ért hozzá? Igen. Torkos csütörtököt hirdettek a hamvazószerda utáni csütörtökre. A böjt második napjára...

 

Szólj hozzá!

Címkék: máv közfeladat realitások

Sztrájkol a szócső

2008.02.04. 13:25 :: mechba

Na, megint állunk vazze. A VDSZSZ honlapján olvasom a remek híreket. Vicsorgó farkasok néznek szembe az ártatlan Bárányokkal. Hát igen vagy nem. Az oldal alján van két plakát, a bal oldalin egy sapkába van mindenféle pénz beleszórva, közöttük szlovák korona is. Be akartam szúrni, de szar a hivatkozás. Biztos sztrájkol a webszerkesztőjük...

Na, mindegy. Elkezdtek egymásnak üzengetni a felek, a legjobb gyöngyszemeket szemezgettem.

MÁV:

Nincs alku. A MÁV nem osztogatja szét az állami vagyont, a privatizációs bevételt.

Nemes közlés, csapataink harcban állnak.

Kössünk végre okos békét! Abba kell hagyni a mindenki számára visszahozhatatlan károkat okozó sztrájkot, és az erőfitogtatást a teljesítményre kellene fordítani!

Az erőfitogtatás felhasználása mindkét oldal számára átgondolandó. Hogyan hat a teljesítményre az erőfitogtatás? Befeszítem az izmom, peluscsere, de nem történt semmi a munkával.

Csakhogy Kóka János soha nem vett részt külön találkozón Gaskó Istvánnal sem étteremben, sem sörözőben, sőt az irodájában sem.

Mindezt mire alapozzák? Nem készült emlékeztető... jajj, ne már.

Ha ez így helyes lenne, akkor bárki, bármikor, bármit hazavihetne az állami vagyonból, ha az érdekei ezt így diktálják. A VDSZSZ-t ezek a gyerekes, indokolatlan, jogszerűtlen követelések nem csak a MÁV csoporttal, a többi szakszervezettel, hanem valamennyi adófizető magyar állampolgárral szembe állítják.

És tessék mondani, a MÁv vezetése felelősen gazdálkodik a rábízott vagyonnal, ésszerűen használja fel a forrásokat? Na, ha ez megvan, akkor utána tessék fújni a másik oldalt. Köszönöm.

Minden sztrájkolni szándékozó kollégának tisztában kell lennie mindezzel, és az ezzel járó felelősséggel.

Kik is sztrájkolnak? Azok, kedves kommunikátorok, akik szakmailag felülvizsgálnák a hülyeségeiteket, mielőtt utcára kerülnek. De azok már elég régen sajnos...

Azok, kedves kommunikátorok, akiknek a nettó kettőötven felbecsülhetetlen nagyságú pénz. Azok, akiknek a nettó kettőötven többet jelent, mint két és fél havi keresetük. Na, tessék kimenni a jól fűtött irodából és ezt az egészet elmagyarázni nekik. Nem tárdzsetklírenszre meg netvörkesszeszmentre van szükség, hanem meggyőzésre.

 

VDSZSZ:

Hazudik a Pályavasút vezetése!

Hajajj, mindjárt gondoltam.

Információink szerint a munkáltató parancskönyvben és körözvényben terjeszti alávaló hazugságait, ezekből egy betű sem igaz, ne higgyétek el.

Aki sztrájkol, olvassa ezt a parancskönyvet vagy mit? Ez munkaköri feladat, nem? Na, akkor mi van?

Ez pofátlanság, ahogy az is, hogy Szórád Robi két tárgyalási fordulóval korábbi ajánlatához tért vissza

Ki ez a Robi? Haversrác?

(biztos lennének még gyöngyszemek, de sajnos rövid a VDSZSZ-kommunikáció terjedelme)

Egyik honlapon sem sikerült egy sornyi olyan infót sem találnom, amelyben le lenne írva, hogy ez a vonat megy, amaz meg nem. Szerintem nem lenne nagy probléma kiírogatni, hogy melyik vonatok közlekedtek és meddig, hátha balga utas ez alapján el tudja dönteni, hogy utazhat-e vagy sem. Ja, de amikor az érvényes menetrend módosítását külön le kell tölteni a letöltött alap mellé... nem akarooom.

 

És a végére egy újabb gyöngyszem a MÁV-Starttól:

A VDSZSZ által meghirdetett 2008. 02. 04-én 3.00 órától folytatódó sztrájk idején, a MÁV-START Zrt. által kiszolgáltatott január,február havi és január 2. félhavi, illetve február 1. félhavi Dolgozók-, és Tanulók bérletét, valamint a MÁV tényleges és Családtagi Arcképes igazolványokat a ,VOLÁNBUSZ Zrt. , Balaton Volán Zrt., Bakony Volán Zrt., Somló Volán Zrt., Tisza Volán Zrt. menetrendszerinti járatain elfogadják.

A BKV Zrt. menetrendszerinti járatain is elfogadják Budapest közigazgatási határáig, illetve onnan a vasúti viszonylatnak megfelelő fejpályaudvarok irányába, illetve irányából közlekedő járművein.

Azért le a kalappal! Ilyen baromi rövid idő alatt oktatni, vizsgáztatni begyakoroltatni a 2.765 fajta MÁV-os jegyet, ismertetni a párhuzamos útvonalakat a BKV és Volán munkatársakkal. Hát, nem kis feladat lehetett...

Szerintem ezek a társaságok most jót röhögnek a markukba: a MÁV átküldi az utasait hozzájuk. Naaa! Tudom, hogy valamit kell lépni, valahogy meg kell oldani az eljutást. De így?

Szólj hozzá!

Címkék: kommunikáció máv

Béget a Bárány, sztrájkol a csorda...

2008.02.01. 11:05 :: mechba

Szóval sikerült sztrájkolni, nagyon jó. Ha a gazdasági gondolkodást nézzük, felettéb érdekes, hogy ezzel a megmozdulással nem csak árt a szakszervezet a munkáltatónak, hanem segít is neki: a sztrájkoló bérét segít megtakarítani... hmm, gyakrabban kellene ilyesmit szervezni?

A sztrájk február elsején hajnali három órakor kezdődik, a tét pedig nem kevesebb, mint a 2008. évi bérfejlesztésen felüli 10 százalékos alapbéremelés 2007. július elsejéig visszamenőlegesen. A másik követelésünk a MÁV Cargo privatizációs bevételéből egyszeri alkalommal nettó 250 ezer forint kifizetése minden vasutas számára.

Az index.hu cikke megint a szokásosról szól: kocsivizsgálók, számháború, káosz.

Eléggé erkölcstelennek tartom, hogy méltánytalan juttatások miatt kell kibaszni emberek ezreivel. Bár tudom, hogy:

A munkabér egy alku folyamán járó összeg, mely a munkaszerződésben meghatározott tevékenység után jár a munkavállalónak. Akik mindezt még nem tudják, azoknak még van mit lapozni a naptárban.

No persze. Szegény vasutasoktól jogos jussukat veszi el a megátalkodott munkáltató. Ezt akarooom én? Neeem.

 

Múltkor is megkaptam, hogy általánosítok, hát jó; igyekszem ezt elkerülni. De akkor, mielőtt még ebbe a csapdába esnék, az alábbiakat szeretném elmondani:

Tisztelettel kérem azokat a vasutasokat, MÁV, MÁV-Start, Trakció, Gépészet és még mittudomén milyen kiskutya füle Kft. alkalmazottakat, akik elutasítják ezt a munkabeszüntetést, nem azonosulnak vele, stb., hogy az esetleg e sztrájk eredményeként megkapott, a "nettó kettőötven"-lényegű  követelésből befolyt összeget utalja át valamilyen karitatív szervezet, egyház számára... ez így lenne tisztességes, nem? Amivel nem értesz egyet, annak az eredményét se élvezd már, nem?

Aki ezt tenné, kérem szavazzon a jobb oldalon vagy írjon egy kommentet is, hadd ne általánosítsak már...

Kíváncsian várom a kommenteket. És előre is köszönöm a rászorulók nevében az adományokat.

 

Egy kis segítség: nonprofit.hu

 

6 komment

Címkék: közösség máv tolerancia