mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Latin-ánglis-magyar

2007.10.10. 10:14 :: mechba

Ebben a posztban nem a háromnyelvű szótár megalkotását szeretném véghez vinni, csupán egyetlen kifejezésen keresztül rávilágítani a nyelvek sokszínű zagyvaságára és a majmolás művészetének újabb térhódítására.

Önéletrajz, milyen szép magyar szóösszetétel. Valaki a helyzet kívánta kisebb-nagyobb ferdítésekkel leírja, hogy hol mi lett volna a feladata, hány kutyája-macskája van, mikor született és hazudik valami szépet hobbijára vonatkozóan is. Jajj. No, de ne a tartalmi részt minősítsük, vannak erre "szakképzett" személyügyi szakemberek.

Elkezdtünk ámerikásan élni és gondolkodni... meg beszélni. Mondjátok, mi az angol megfelelője az önéletrajznak (nem ér szótárazni)... na? Curriculum vitae? Ez se rossz. Az autobiography szó esetleg beugrott valakinek?

Nézzük gugli-barátunk statisztikáját:

A "curriculum vitae" keresésre kb. 4millió találatot ad. Gondolom ez túl bonyolult lehet, mert a "cv"-re már 181milliót. Az "autobiography" 20,3millió helyen jelenik meg. Szeretünk rövidíteni, igen. Írásban és szóban is. De akkor tegyük helyesen.

A cv rövidítés nagyon elterjedt. Miből is ered? A latin (istenem, biztos sokakban egy világ omlik össze, hogy ez nem eredeti angol szó) curriculum vitae birtokos szerkezetből, amit "kurrikulum vité"-nek kellene és illik mondani. És hogyan ejtjük a cv-t? "Szíví"? Nem szerencsésebb az "oké" mintájára a "kéjví" vagy a "kjúví" használata?

Alkalmazza valaki az "ér"=életrajz vagy az "ab"=autobiography rövidítéseket? Miért nem? Mert a legutóbbi míting brékjében az édzsáros szívít kért az epplikenttől?

 

Van szép nyelvünk, vannak gyönyörű szavaink. Ne szégyelljük használni őket!

 

2 komment

Címkék: sötétség bullshit ideológia minek? franchise

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr16192077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitianer 2007.10.10. 10:49:26

én használom a nyelvem, nagyon is!

de: a \"kéjví\" az KV lenne, a \"kjúví\" pedig QV.
Hasonló példa, amit használhatnál: adzsenda. mindenki így mondja, pedig agenda az, szép ősi román (akarom mondani, latin) szó.

Resume egyébként még angolul (?) a CV, a google-harcot meg is nyeri:

www.googlefight.com/index.php?lang=en_GB&word1=CV&word2=resume

AZBESZT 2007.10.17. 23:12:30

kis kiegészítésképpen.. nem feltétlenül "kurrikulum vité", mert a klasszikus latinban az 'ae'-t (legalábbis ahogy a restaurált latinnal foglalkozók mondják/gondolják) 'ai'-nak ejtették, majd ez alakult át a középkor-(kora)újkor folyamán 'é'-vé. ergo mindegy,h melyik kiejtési formát használod (klasszikus/"modern"), csak akkor légy következetes minden kiejtési különbségnél. nekem pl. a középkori volt szimpatikusabb, szal én is 'vité'-nek mondanám ;)
süti beállítások módosítása