mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Júdáspénz?

2008.02.06. 09:19 :: mechba

Ekkor a tizenkettő közül az egyik, a karióti Júdás, elment a főpapokhoz, és ezt kérdezte tőlük: "Mit adtok nekem, ha kezetekre adom?" Azok harminc ezüstöt fizettek neki. Attól kezdve már csak a kedvező alkalmat kereste, hogy kiszolgáltassa nekik.

Mt 26, 14-16

Vasutassztrájk, mi más lehetne a mai téma. A VDSZSZ-honlapján rengeteg érdekes dologra lehet bukkanni, érdemes böngészgetni, de tényleg.

 

Megtudhatjuk például, hogy az egyik dolgozó jegyvizsgáló a sztrájktanyán lakott jól:

A sztrájkoló jegyvizsgálók a Keletiben éppen prököltet készítettek, amikor egy kollégájuk hozzájuk csapódott, aki azt állította, hogy sztrájkol. Az ebéd elfogyasztása után azonban felugrott, majd megindult a kijárat felé. [...] Vélhetően ő hozta be a Keletibe, és vitte aztán Hatvanba a szerelvényt.

Hát, igen, a merőben toleráns szakszervezetisek nyilván ezt is elnézik neki. A munkáltatónak volt más érdekes akciója is, 5.000Ft-ot fizet szolgálatonként mindenkinek, aki dolgozik. Az erről szóló szabályozás a Startnál és az anyacégnél különbözik.

Start:

MÁV:

A teljes szabályozások a www.vdszsz.hu oldalon elérhetők.

Időközben rátaláltam a Trakció hasonló szabályozására is a Mozdonyvezetők Szakszervezete honlapján:

Bemennek a manyusok a munkahelyre (már ha bejutnak persze). Kockára unja a fejét a dolgozó tettrekészen a gondolom erre méretezett várakozóban, közben elszív két doboz cigit, majd az ötezres tudatában hazamegy. Ez akkor a közszolgák többségének alapból járna, nem?

A Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete ezt júdáspénznek tartja. Tessék már egy kicsit értőbben elolvasni Máté evangéliumának vonatkozó részét! Kééérem, naaa.

Érdekes egyébként, hogy a munkáltatónak ilyen ökörségeket van pénze kifizetni, miközben a nettó kettőötvenre azt mondta, hogy nem.  Érdekes, hogy a MÁV-os egyértelműen a sztrájk alatti elégséges szolgáltatás biztosításában részt vevőkre vonatkozik (fejlesztő technikus, az aztán nagyon kell a minimum szinthez), a Startos meg mindenkire, határozatlan ideig. Tehát irodában nézgelődő nagyon szakértő és mondjuk a fényképészek is kapják a pénzt nélkülözhetetlen munkájuk után.

Végezetül pedig álljon itt egy remek jegyzőkönyvrészlet a MÁV-honlapról. Aki ebben nem talál alany-állítmány egyeztetési hibát vagy minden mondatban megtalálja ezeket a kötelező kellékeket (főleg a munkáltatói oldalt érdemes böngészgetni), annak ajánlok egy alapfokú magyar nyelv tanfolyamot. Tudom, hogy a beszélt nyelv és az írott nyelv különbözik, de azért...

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő) Jó. Tehát, azt gondolom, hogy a munkavállalóknak és a munkáltatónak együttműködési kötelezettsége is van, és azért, hogy csak azért, hogy törjünk borsot a nem tudom, kinek az orra alá, hogy megzavarjuk a privatizációs folyamatot, mert szerintem, a saját orruk alá törnek borsot a munkavállalók azzal, hogyha nem azon tevékenykednek, hogy minél jobban működjön a vállalat, akkor ez így eléggé érdekes érvelés volt, bocsánatot kérek azért, hogy miért kellene kifizetni. Mert, ilyen formában, hogyha a villamos ipari dolgozók úgy döntenének, hogy most akkor ők nem akarnak áramot adni a vasúti közlekedéshez, és lekapcsolják a kapcsolót, mert most úgy döntöttem, akkor ők is meg tudják zavarni ezt a folyamatot. És ott csak egy kapcsolót kellene megnyomni. De, mégsem teheti meg.

VDSZSZ: Mariann, ezek az érvek, ha jól emlékszem az ismereteimből, az 50-es években voltak divatban. Ne együk meg az aranytojást… mi volt a követelésekkel? Hát, akkor mit lehetett követelni? Aki követelt, elvitték Recskre. Nem hallottál ilyeneket?

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő) Nem.

VDSZSZ: Letépték a karmait. Itt, a szomszédban. Ha valaki ott mert, követelni. A régi, szép idők. Ugye? Örülni kell annak, hogy van munkahely, meg, van munkaszerződés. Nehogy valaki kinyissa a száját, mert az jogellenes. Nincs rá joga, bármit is kérni. Főleg, ígéretnek a teljesítését.

VDSZSZ: (Gaskó István úr) Megállapodás volt.

VDSZSZ: Ami aztán megállapodás… bocsánat. Mindig eltévesztem. Azért mondtam, az ígéret, aki azt tartja, az meg is állapodik… ha valaki megígér valamit. Nem értem ezt a kifordítását a valóságnak. Egyszerűen, nem értem.

VDSZSZ: (Gaskó István úr) És miért nem lehetne együtt örvendezni ennek a…

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő) Elnézést kérek, de Nemzeti Fejlesztési Terv II, és Európa Uniós pénz…

VDSZSZ: Jaj, jaj!

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő) Elnézést, a saját részt teljesíteni kell hozzá. Ez az egyik. Most bocsánatot kérek…

VDSZSZ: (Gaskó István úr) …fölzárkóztatása a béreknek, az hol van?

Elnök:(Zsoldos Mariann úrnő)

Zsoldos Marianna: De, én láttam olyat… milyen hitelnek hívták? E hitel, vagy valami ilyesmi volt, amikor elkezdték a vállalkozásokat indítani, hogy váljon valaki vállalkozóvá. Elment a bankba, felvette a hitelt, egykét hétig nagyon jól laktak, nagyon jókat iszogattak, aztán utána a vállalkozás nem indult be, és vissza kellett fizetni a hitelt. És elvitték a javakat.

VDSZSZ:(Gaskó István úr) … nem akarsz analógiát vonni, mert azt kikérem…

VDSZSZ:Mariann, Kazincbarcikán volt egy nagygyűlés, ott valami vegyi ipar létezik. És ott a kiváló menedzsmentet képviselő vezérigazgató, kipattant az elképedt tömeg elé, és közölte, hogy nem adok nektek karácsonyra semmi jutalmat így, mert úgyis csak elpazarolnátok. És a birkák ezt hagyták.

Elnök:(Zsoldos Mariann úrnő)

Zsoldos Marianna:És így is…

VDSZSZ:És ezt meg lehetett csinálni ebben az országban. Most ugyanez a szöveg. Minek adjuk oda a pénzt a vasutasnak…

VDSZSZ:(Gaskó István úr) Csak megissza.

VDSZSZ:…csak elköltené, meginná.

VDSZSZ:(Gaskó István úr) Elviszi a kocsmába.

VDSZSZ:Ezt mondtad, Mariann.

Elnök:(Zsoldos Mariann úrnő) Nem ezt mondtam.

VDSZSZ:Hát, de, ezt mondtad.      

VDSZSZ:(Gaskó István úr) Hát, de az analógiád ez…

Elnök:(Zsoldos Mariann úrnő)

Zsoldos Marianna: Az analógiát a MÁV szempontjából hoztam elő. Most van bevétel, költsük el, és a fejlesztésre, meg a jövőnkre nem fordítunk. Nem a munkavállalóra. Bocsánat. Én a munkavállalóinkról ilyet nem gondolok. És abban, hogy a munkavállalók… nem ezt mondtam, nem kell kiforgatni, hogy mit mondtam. Jó? Tehát…

VDSZSZ:(Gaskó István úr) Jó. Majd elmondjuk akkor az analógiádat.

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő) Jó. Köszönöm. Azt is, hogy lemondtam a rám eső részről, mert…

VDSZSZ: (Gaskó István úr) Ezt nem hallottam még.

Elnök: (Zsoldos Mariann úrnő)

Zsoldos Marianna: Nem? Pedig én már többször elmondtam, mert úgy gondolom, hogy nem illet meg. Mert, a munkabéremért én megdolgozok, és énnekem azt nem vagyok hajlandó olyan pénzt, semmilyen formában nem tartom, egyáltalán, etikusnak sem, meg olyannak sem. Most a jogoson nem akarok vitatkozni. Olyannak, hogy megilletne ez a fajta juttatás. Magyar privatizáció során nagyon sok cég munkavállalói kaptak. Bocsánat, az előbb említett cégnek a munkavállalói, amikor tőzsdére ment a cég, sokmillió forint értékű részvényt kaptak. Sokmillió forint értékűt. 90-es évek közepén miért nem mutatta soha a MÁV, hogy azon cégeknek, akiknek szállítmányoz, mennyi pénzt és milyen formában kaptak a privatizáció során?

Egyébként a Mariann férfinév...("Zsoldos Mariann úrnő")

 

11 komment

Címkék: máv sötétség katolikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr54327441

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MT-lovag 2008.02.06. 11:04:28

Biztosan teljesül az egyenlő munkáért egyenlő bért elve. Máskor miért nem kapnak? Van aki meg mondjuk 6 óráért kap 5.000 HUF-ot, van aki meg 12-ért...

amos 2008.02.07. 14:10:24

Gondolom a "úrnő",a Gaskó a meg a megaintelligens VDSZSZ értik amit beszélnek!Még ilyen értelmetlen zagyvaságot,értelmezhetetlen (talán személyeskedő,de továbbra sem értek semmit!)dumálást még életemben talán egyszer olvastam :az előző zsarolási "nem dolgozunk akkor sem " vasutas káosz,megosztottság,zavarodott szakszervezetis megnyílvánulás során.Gaskó fejezd már be!Utál az egész ország!!!!

Józsi 2008.02.08. 11:54:09

Gaskót csak a hülye kommunisták utálják, akik nemrég még arról regéltek, hogy milyen nagy sztrájkokkal bosszantották a kapitalistákat a Horthy rendszerben. Milyen érdekes! Most egyszerre a sztrájk mocsokság lett. Nem mindegy ki csinálja!
A kommunista aljas, önző állat!
Először ellopja azt, amivel kielégíti az éhségét, aztán az éhezőtöl is elveszi a kenyeret, hogy még több pénze legyen.
Kommunizmus= nmezetiszocializmus.

Jani Begónia · http://www.menekulttabor.extra.hu/forum/ 2008.02.08. 12:49:37

Mi a fenéért sztrájkolnak Gaskóék? - Jó kérdés! - De mi a fenéért nem sztrájkol a többi bakter?
Nekem nyóc, hogy sztrájkolnak, vagy sem, mert sem buszra, sem vonatra nem ülök. Na, nem azért, mert derogál, hanem azért, mert kibaszott pánikbeteg vagyok. Eccer csak úgy éreztem (jó 10 éve már!), hogy kezdek rosszul lenni buszon, villamoson, metrón, vonaton. Aztán később kiderült, hogy orvosilag ajánlott elkerülnöm a tömegközlekedést.
Minekutána vidéki származású vagyok, kiszámoltam, mennyibe kerülne nekem vonattal szülővárosomba utazni, és mennyibe autóval. Vonattal valami 7-8 ezer forint oda-vissza, a feleségem Polo-jával meg maximum 5 ezer. Ha ő is velem jön, akkor még jobb az arány. A kocsiban kellemes zene szól (Paul Hardcastle pl.), nincsenek jegy nélkül utazó balhés cigányok és egyéb állatfajták, továbbá nem kell alkalmazkodnom senkihez. A belvárosi tömegközlekedésnél hasonló a helyzet. A buszjegy 230Ft. Ha nem váltok bérletet, mert időszakosan van csak szükségem igénybe venni a szolgáltatást, akkor napi többezret költök a kényelmetlen, alacsony színvonalú szolgáltatásért. Milyen mázli, hogy pánik-szindrómám van!
Persze, ettől még nem értem, miért sztrájkolnak egyesek, mások meg miért nem. Igaz, 1990-ben a szadesz által szervezett országos taxis sztrájkot sem értettem. Akkor még a mentőket sem nagyon engedték útjára a torlaszokat építő fillérvadászok. És milyen toleráns volt velük mindenki, noha semmi közünk nem volt az ügyükhöz! Ráadásul, amint átvette az uralmat a maszop-szadesz koalíció, a benzin ára kb. 4-szeresére emelkedett, de az egészen aprócska kiskutyát sem érdekelte.
Hogy mit akarok ezzel mondani? - Csak annyit, hogy a médiát irányító szadesznyikok azt tesznek szerethetővé és támogatandóvá az egyszeri magyar pógárral, amit éppen akarnak. A Taxis sztrájk jó volt a szadesznak, ezért szeretni kellett, a vasutas sztrájk rossz a szadesznak, ezért utálni kell. Eccerű, bakker!

nagy az isten állatkertje 2008.02.08. 12:51:01

Józsi: 1., Gaskóék is aláírták a fizetésemelési megállapodást a MÁVval, innentől kezdve a MÁV se gondolhatja meg magát hirtelen, h mégse, meg ők se kezdhetnek el hisztizni, h de igen. Ez szerződésszegés
2., a MÁV CArgo-hoz nekik semmi közük, az a MÁV tulajdona, a befolyt összeg is értelemszerűen őt illeti. Persze szértoszthat pénzt az alkalmazottak között, de akkor se Gaskóéknak, mert ők nem a Cargonál vannak, és a TÖRVÉNY értelmében a befolyt pénzből csak az eladott cégnél lévők kaphatnak - nagyon helyesen, pont azért, h aztán ne jöjjön mindenféle egyéb potentát tartani a markát. Tehát ez a követelés (is) azon túl, h röhejes, de még törvény ellenes is.
A sztrájk a munkavállalók egyik (végső) alkotmányos érdekérvényasítő módszere, mely ugyanúgy szabályozva van, mint a munkáltatók érdekérvényesítő módszerei. Törvény és aláírt szerződés ellen nem lehet sztrájkolni.
Igyekeztem kicsit elmagyarázni, lehetőleg eléggé tagolva, bár nem biztos, h egy olyan személynek, aki a kommunizmus és nemzetiszocializmus szavak jelentésével nincs tisztában, ez ennyiből lehetséges.

amos 2008.02.08. 15:42:45

Helyesbítek : A dühös,fene tudja mi a baja Józsin kívűl , tehát az ország nagyobb hányada utálja a Gaskó nevűt.Nem a sztrájkkal van baj okostojás!Ezt nem fejtem ki...,kifejtette helyettem "nagy az isten állatkertje"!

Jani Begónia · http://www.menekulttabor.extra.hu/forum/ 2008.02.08. 16:20:59

Jujj, hát ez a Gaskó! Ez biztos hülye. Igaz, egészen eddig minden sztrájk szabályos volt, bármennyire fintorgott a kormányszalajtotta MÁV-vezérkar. És az is igaz, hogy korábban érvényes megállapodás volt arról, hogy a kiszervezett ágazatokba kerülő alkalmazottak külön béremelést kapnak. Miután a legutóbbi, erről szóló megállapodást követően a mostani időben történt hasonló, talán logikus, hogy a VDSZSZ hasonló megállapodást szeretne kötni. Jó, jó, parányi bolsevik kommentelő társaim, elismerem, a MÁV már nem akar hasonló megállapodást. Csakhát, kedves borrrzasztóan okos bolsevik barátaim, a szokás nagy úr. Amennyiben pedig a rendszerváltozáskor elkezdődő ágazati kiszervezések kezdete óta, egészen a 2006. év végéig szokásban volt, hogy a kiszervezett ágazatokban maradó, vagy oda kerülő alkalmazottak a kialkudott béremelésen túl további 10% béremelést kapnak. Hát ez a fránya Gaskó meg erre a szokásjogra alapoz. Szerény véleményem szerint, kedves bolsevik kommentelő barátaim, ez éppen elégséges jogalap a követelésre, annak teljesítetlensége kapcsán pedig sztrájkra. Hogy ezzel ki mennyire ért egyet, az baromira mellékes.
Hasonló a helyzet a Cargo-ból származó pénzekkel. Amennyiben az volt a szóbeli, tehát polgári perrendtartás szerint törvényes megállapodás, hogy az eladásból a MÁV egyéb ágazatainak konszolidációjára fordítják a pénzt, amely körbe a bérfejlesztések is beletartoznak, úgy ismételten igaza van a VDSZSZ-nek, ha sztrájk útján szeretné kikényszeríteni az ígéret betartását. Hogy én vagy szockó jocó ezzel egyetértek vagy sem, az teljességgel érdektelen.

nagy az isten állatkertje2 2008.02.08. 16:53:12

Jani: akkor mégegyszer, mert látom olvasni itt csak a "bolsevikok" tudnak. Gaskóék már megállapodtak a fizetésemelésről, azt alá is írták, és most az ellen sztrájkolnak, amit ők írtak alá nem is olyan régen. A Cargoról meg (ismételten)annyit, h Gaskóek nem ott vannak. POnt. Kb annyi alapon kérnek abból a pénzből, mintha én kérnék.
Amúgy megjegyzem, a szokásjog és szóbeli megállapodás nem jogi alap, de persze ez mindegy, mert mint a fent leírtakból is látszik, ezek nem sérültek.

Jani Begónia · http://www.menekulttabor.extra.hu/forum/ 2008.02.10. 09:02:07

Tényleg nagy az isten állatkertje, és te egy kapitális barom vagy benne. Mit tudsz te, te szerencsétlen flótás?
Először is a magyar jogrendszer ismeri mind a szokásjogot, mind pedig a szóbeli megállapodást. Mindkettőhöz fűz joghatásokat. Igaz ezt csupán a jogi egyetemeken tanítják így, az aluljárókban nem.
Inkább kotródj az istállót kiganajászni, mint itt kotkodácsolsz baromságokat!
Az elmúlt évtizedekben a rendes béremelésen túl, - amikor ágazati kiszervezés történt, - az éves IRÁSOS megállapodásokba (SZERZŐDÉSNEK HÍVJÁK) belevették, hogy a kiszervezett ágazatban dolgozók számára az alapbéremelésen túl 10% bérfejlesztést adnak. Hogy ennek mi értelme volt, azt én nem tudom, de nem is érdekel, nem tartozik rám. Lényegtelen, hogy egyetértek-e vele, vagy sem. Ez volt a szokás, amit minden olyan alkalommal belevettek a kollektívszerződésbe, amikor ágazati kiszervezés történt. A legutolsó kiszervezés idején is belevették a szerződésbe. Azóta csak most volt kiszervezés, tehát most kellene hasonló szerződést, megállapodást létrehozni. Érted, stupido? Tehát a szokásjog alapján évtizedeken át minden olyan időszakban, amikor a MÁV-nál ágazati kiszervezés folyt, ez akülönmegállapodás belekerült a kollektívszerződésbe. A MÁV most nem akar ilyen szerződést, a szakszervezet meg akar. A hivatkozási alapja tehát megvan a VDSZSZ-nek. Nem kell egyetértened vele, te őstulok, de ettől még létezik.
Amikor a Cargo eladásáról tárgyaltak a szaszervezetekkel, a miniszter tehetett olyan ajánlatot, hogy az eladásból származó bevétel egy résézt bérfejlesztlésre költik. Amennyiben ezt legalább két VDSZSZ-es tanúsítja, úgy a bíróság polgári perrendtartás keretein belül tárgyalja az esetet, vagyis nem veti el, mint alaptalant, te hatalamas barma a magyar földnek.
Annyira tudatlan tuskó vagy, hogy pusztán azért, mert te nem értesz egyet a VDSZSZ álláspontjával, már azt hiszed, akkor nincs is jogalapjuk a követelésekhez. Miközben elég lenne annyi, hogy kinyilvánítod, hogy szerinted nem jár nekik a pénz. Szerintem sem jár, egy marhaság, hogy ilyen miatt sztrájkolnak, de ettől még a jogalapjuk megvan rá. Érted, ökröcske?

Proli 2008.02.11. 07:33:10

Nekem ma, a júdáspénzről más jutott eszembe. Nézz be hozzám, ha van két perced!

Marhácska 2008.02.13. 11:04:19

Ahelyett, hogy itt szidkozódtok lessétek meg ezt a sztrájk videót:
videoriporter.hu/vr/fs?content=/vr/player/1156/date/count
süti beállítások módosítása