mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Tervezés, tervezhetőség - a múltban

2007.08.22. 10:33 :: mechba

Sokszor nagyon megdöbbent, hogy mekkora bizonytalansággal készülnek bármiféle (üzleti) terveink... ez csupán jelenkori tünet vagy már jóval régebbi dologról van szó?

Augusztus 20. kapcsán szemezgettem régi magyar törvényekből; most is innen veszem a legfőbb forrást: 1949. évi XXV. törvény a Magyar Népköztársaság első ötéves népgazdasági tervéről, az 1950. január 1-től az 1954. december 31-ig terjedő időszakra. Bátorság mondjuk 5 évre előre bármit is megmondani, de akkoriban biztosan lassabban forgott a történelem kereke. Ja, éppenhogy nem...?

Nézzünk pár célkitűzést:

Mohácson új, nagyteljesítményű nagyolvasztót, acél- és hengerművet, továbbá ferromangán-kohót és új alumínium-kohót kell építeni.

Ennek egy része sikerült; nem Mohácson, hanem Sztálinvárosban Dunaújvárosban, de ki gondolta, hogy a gaz Tito az imperialisták láncos kutyájaként fenyegeti új békeművünket.

 a Duna mellett új híd- és vasszerkezetgyárat kell építeni.

Igen, biztosan megvalósult valahol Európában...  hiszen mindenki az iparosítás lázában égett az édentől keletre...

Lovásziban földgáz felhasználására alapított erőművet kell építeni

Jaja, aminek falai az 1900-as évek eleje óta állnak... igaz, hogy Tormaföldén, de mindegy.

Meg kell építeni Budapesten a földalatti gyorsvasút első vonalát.

Azt hiszem, hogy ennek átadására csak 1970-ben került sor, pedig már az ókori görögök is...

Fel kell építeni az új Nemzeti Színházat.

Csak egy dátum, úgy véletlenül: 2002. március 15.

 

Már-már rosszindulatúan megfoghatnánk úgy is a dolgot, hogy tuti rosszul terveztek... Azonban a kockázatokat is kiemelték:

Az ötéves népgazdasági terv sikeres megvalósításához elengedhetetlenül szükséges, hogy:

  • szigorúan takarékoskodjunk, szálljunk szembe minden pazarlással, erősítsük a közvagyon védelmét, összpontosítsuk az állam eszközeit a döntő feladatok végrehajtására;
  • a legszélesebb dolgozó tömegek, munkások, parasztok, értelmiségiek, kisemberek áldozatkészen, öntudatosan, fegyelmezetten dolgozzanak a terv megvalósításán, a munkaverseny városban és falun igazi népmozgalommá váljék;
  • minden téren a legnagyobb éberséget tanusítsuk a belső és külső ellenséggel szemben, mely nem nyugszik bele a magyar dolgozó nép győzelmébe és ezután is minden tőle telhetőt el fog követni országépítő munkánk akadályozására;
  • fejlesszük és erősítsük államunk munkás-paraszt jellegét, megvalósítsuk lépésről-lépésre a Magyar Népköztársaság alkotmányának céljait;
  • a nemzet minden hazafias és alkotó ereje fogjon össze, a munkásság és a dolgozó parasztság szövetsége legyen megbonthatatlan a közös, országépítő munkában, a reakció, a kizsákmányoló elemek, az imperialista ügynökök ellen; legyen szilárd a munkásosztály és pártja, a kommunisták, a Magyar Dolgozók Pártja vezetése;
  • még szorosabb és szélesebb gazdasági kapcsolatokat fejlesszünk ki a szocialista Szovjetúnió és a szocializmust építő népi demokráciák gazdaságaival, mélyítsük el minden téren a baráti együttműködést az imperialistaellenes béketábor vezetőjével, a nagy Szovjetúnióval és a népi demokráciákkal, a béke megvédésére, épitőmunkánk biztosítására.

Hát, szóval ezek bejöttek...illetve egyik sem jött be. A kockázatkezelést kissé elhanyagolták valószínűleg. És ma hogyan csináljuk ezt? Holnap kiderül...

3 komment

Címkék: hatékonyság szocializmus nincs

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr27145851

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitiáner 2007.08.22. 11:20:53

Ma ugyanígy, csak kisebbeket álmodunk, és Tito helyett van hazai ellenségkép is.

És mi valósult meg az első ötéves tervből? Gyanítom, hogy a felsoroltak csak önkényesen kiragadott példák, melyek nem tükrözik a Terv egészét, hiszen az 258 százalékban teljesült.

Ezt a blogot egyébként is egy ürgebőrbe varrt fémdobozban juttatta el hozzám a gaz kapitalista Mechba. Éberség, elvtársak!

mechba · http://mechba.blog.hu 2007.08.22. 11:25:56

Elvtársak, mindenért mi vagyunk a felelősek - ilyet eddig csak az üzemi értekezletek hátsó soraiból hallottam. A mi tervünk jó volt, csak megváltoztak a körülmények.
A gaz imperialisták a jobboldali szocdemekkel és dolgozó népünk haladásának további ellenségeivel szövetkezve meggátolták, hogy ötéves tervünk, a mi nagy álmunk valósággá válhasson. Természetesen drága Bástya elvtársat is meg akarták gyilkolni... de mióta kiadtuk a jelszót, hogy legyen magyar narancs és lett; na, azóta nem szívesen lennék a bőrükben.

Hanvay Szilárd 2007.12.28. 15:38:27

A "Négyesfogat" diktatúrája volt idáig a legvéresebb egypárti diktatúra Magyarországon!
süti beállítások módosítása