mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Regadó plusz

2007.08.03. 10:55 :: mechba

Azt álmodtam, hogy elterjedt rendesen ez a regadós szívása drága államunknak és egy csomó adóforintként valamikor befizetett összeg helyett kellett szegényemnek jelenlegi adóforintokból visszacsöpögtetni egy kis ellentételezést.

Aztán elkezdtem egy kicsit körbepislogni az esetleg várhatóan érintett területeken és egészen meglepő dolgokra akadtam. Érdekes, hogy nem egységes a gyakorlat az egyes részterületeken. Sejtés, hogy támogatni kell a Magyar Posta Zrt. működését. Ez a küldeményforgalmi díjak oldalán egy aprócska fügefalevéllel van takarva:

A feltüntetett árak bruttó árak. Az ÁFA mértékét és az SZJ számokat az Általános Szerződési Feltételekben részletezzük.

Na ilyen nincsen, de gátolhat ez minket? Innen alig 5-6 kattintásra elérhető a Küldeményforgalmi Üzletszabályzat, ami az Általános Szerződési Feltételek névre hallgat... Hát, ebben se nagyon találhatunk semmit, de az 5. számú függelék már tartalmas:

A szolgáltatás tárgyi adómentes.

Lelkesen felhívtam egyből a DHL-t, ahol kis keresgélés után elmondták, hogy 20%-as az ÁFA-kulcsuk. Hohó, hiszen azonos a szolgáltatás. Ja, lehet, hogy az az SZJ, amit az MP Zrt. használ, az csak az övék?

Akár az a logikusnak tűnő indoklás is meghúzódhat a háttérben, hogy minek fizessen adót a posta, ha azt úgyis a feladóra terhelné tovább. Nahát, hallottunk már ilyen jószívű államról? Az autópályákkal szemben pl. igen, ugyanis kis hazánkban az autópályakezelőnek nem kell felügyeleti díjat fizetnie, hiszen azt úgyis az állam fizetné meg rendelkezésre állási díj formájában...

És másutt? Látott már a kedves olvasó BKV vagy MÁV-jegyet? A MÁV-Start jegyének és a BKV-jegyeknek 20%-os kulcsa van, adótartalma 16,67%. Na, hogy is van ez?

 

Egy kedves ismerősöm hívta fel a figyelmem a BKV-val kapcsolatos könnyítésre az origo.hu cikke nyomán. Érdekes dolog, hogy a közlekedési társaságnak nem kell nyugtát adnia a jegyek mellé, mondván "évente több millió jegyet adnak el, és ennyi blokk kiállítása kivitelezhetetlen". Számoljunk már utána, hány doboz cigaretta fogy évente? És arról akkor miért kell nyugtát adni?

Gondoskodó állam = következetes állam. És a versenykorlátozás? Meg az EU-s koppintások a regadó miatt? Nem tanulunk?

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr87130617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása