mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Ünnepeltek... de hogyan?

2007.11.08. 08:15 :: mechba

Mint arról megemlékeztem, tegnap volt a nagy október 90. évfordulója. De ezt hogyan is ünnepelték pl. a vasutasok? A sarló és kalapács a címerbe és a zászlóra került, munkaeszköz ohne, így lehet lopni a napot...

Persze, nemesek a célok: sztrájkoljatok csak a mellékvonalak jövőjéért, hívjátok fel a figyelmet erre a problémára... szerintetek ilyen alapon nem sztrájkolhatna bárki bármi miatt? Nem szüntethetnék be a munkát mondjuk a multik éhbérért dolgoztatott rabszolgái? Nem hagyhatnák abba a kapálást a mezőgazdaságból élők a szorongatott helyzetük elleni tiltakozásul? De bizony, megtehetnék - hangzik a válasz.

Igen, nektek vasutasoknak azonban van egy baromi nagy előnyötök: annyira el vagytok kapatva még mindig, mint anno, 30-40 évvel ezelőtt: fizetett szakszervezeti vezetők, nagy szakszervezeti vagyon, külön bevételi források. Nehéz nem előnyként számítani a korábbról megmaradt széttagolatlanság miatt még mindig fennálló jelentős szervezettséget, stb.

Bizony, tuti jó dolgok ezek, de vegyétek tudomásul: visszaélni nem szabad vele, értelmesen kell használni. Hány vasutasról tudunk, aki odament az érintett önkormányzathoz, hogy "figyeljetek apuskáim, becsukják ezt a vonalat, holnaptól nem mennek a vonatok; viszont én tudom, hogy hogyan lehetne olcsóbban, nektek is kifizetődően használni, érdekel az ötletem"? Mennyi ilyen volt? Csak csendben: mindezt a szakszervezet, mint érdekvédelem is megtehette volna, nem? Sztrájkolni, ahhoz értetek. Egy kis lógásra biztosan egyszerűbben rávehegtők az emberek... csak aztán nehogy élethosszig tartó pihi legyen a móka vége.

És tiltakozott valaha valamelyikőtök az ellen, hogy nincsen munkája az egyes állomásokon a mai napig ténfergő 20-30-100 embernek? Szólt valaki, hogy nincsen szükség erre, használjuk értelmesen a lehetőségeket? Felismertétek, hogy így hosszú távú előnyök is léteznek? Nem? Igen, csak nem mertétek mondani, mert elveszik a bázis és így a nagy zsé zsebbe? Ja, bocs.

Akkor miben is különbözik a szakszervezet mondjuk a bélyeggyűjtő klubtól?

1 komment

Címkék: pénz szocializmus szervezet realitások

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr30222019

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bölcs Bagoly 2008.03.07. 11:35:30

Éljen a kommunizmus Marxista, Leninista és Sztalinista irányzata!
süti beállítások módosítása