mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

A türelmetlenség ára

2007.09.29. 17:11 :: mechba

A kevésbé tapasztalt olvasóm itt elkiáltja magát: "jajj, idegeskedés, stressz, menedzserbetegségek, ilyesmi"... majd a következő mozdulattal lecsapja a lapitopi tetejét és elindul a hűtő felé szellemi helyett testi táplálékért. Mert türelmetlen. Aki kicsit tapasztaltabb, az remélem tovább olvas.

Igen, ez is egy ár; kvázi elmaradt haszon. De azt hiszem, hogy itt többről van szó. Jóval többről. Magyarországon 6.100.000.000.000 Ft-ról - ennyi ugyanis a lakossági tartozásállomány a KSH adatai szerint. Mindenkire jut kb. hatszázezer Forint. Nem semmi.
És hogy ez miért a türelmetlenség ára? Normálisan azért veszünk fel hitelt, hogy megvásárolhassunk egy régen kinézett dolgot, amire adott pillanatban nincsen pénzünk. Nem számít, hogy holnap már esetleg zsebünkben lehet a dolog ára és van belőle 320 darab a boltban. Nem. Nekünk ma kell... és rohadt kevés a kivétel.

Egy ismerősömnek, aki ezzel a "gyorskölcsön készpénzben" varázslattal foglalkozik folyamatosan csöng a telefonja. És veszik fel az emberek a 100-200ezer Ft-ot úgy, hogy 500-at fizetnek vissza. Naaaa.

Az egyházak nem hiába tiltották, illetve tiltják a hitelezést. Ugye nem gondolja senki, hogy pusztán emberbaráti cselekedetből, általánosan valaki pénzt ad a másiknak, hogy holnap azt visszakapja? Kamat? Kezelési költség? Hallottatok erről? Miért tiltja ezt az egyház?
Nyilván a szegények, elesettek segítése miatt - mert mikor is éri meg hitelt felvenni? Végiggondolja ezt valaki? Nos, nyilván akkor, ha a hitel költsége kisebb, mint a hitellel megvásárolt dolog által realizálható haszon. Tehát, megveszem a kabátot hitelre akkor, ha annak költsége alacsonyabb, mint a realizált hasznom (pl. megfázás miatti költségeim). Ja. Sokan kiabálnak, hogy jelenérték, tőkeköltség, stb. És?

Bár a mai trendek nem ezt mutatják: az a menő, ami új. Rejtsd el a mobilod, mert régi. Dobd már ki a régi kocsid, adunk jó hitelt... és a példák száma végtelen... Emberek, gondolkodjunk! Ha kidobjuk a régit és természetesen hitelre veszünk újat, akkor nem csak magunknak ártunk, hanem talán utódainknak is.

Nem. Nem amiatt, hogy meghalok és öröklődik az adósságom. Egy dolog használat közben, tehát amíg nem válik hulladékká, addig terheli legkevésbé a környezetet. Hát, ezt is kalkuláljátok bele.

1 komment

Címkék: közösség pénz katolikus

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr46180716

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitiáner 2007.10.01. 21:31:40

áh, akkor neked ugye használt autód van, amit készpénzért vettél? ;-)
süti beállítások módosítása