mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Nemzeti Csókos Zrt.

2007.09.12. 18:15 :: mechba

Patronált - milyen szép szó ez. Mennyire magasztos tartalmat fejez ki; milyen 22-es csapdája rejlik ebben a szóban - erről fog szólni a mai poszt.

A patronál jelentése ugye támogat, megvéd. Hát a patronáltat támogatják és megvédik? Igen, jól gondolod, bravó. De kik és miért? Ja és mitől? Sokan lehet, hogy értetlenül néznek a címre, hiszen olyan szerencsés helyen dolgoznak, ahol nem találkozhatnak ilyen személyekkel. Pardon, szerintem csak így gondolják. Majd meglátjátok, hogy mindenütt hasonló a gyakorlat... akkor meg miért ne lehetne intézményesíteni?

Kezdjük az alapesettel: tulajdonos apa behozza a fiát a cégéhez dolgozni. Számtalan film született már a témában. Gondolom nem kell folytatnom, hogy mennyiben hasonlít a fiú sorsa és tudatlanságának következményei egy azonos korú, ámde nehezebb helyzetből induló srácéval. Esélyegyenlőség, igen.

Maradjunk az emberi kapcsolatoknál: főnök bácsi futtatja két titkárnője közül az egyiket. Igen, a nagymellű, szőke, kerekseggűt. Jé... még sosem hallottam ilyet...patronált lenne? Hát patronozott, az biztos.

Egyes sivárabb lelkületű olvasók most elvesztik a fonalat és "Hazudsz!" kiáltással földhöz csapják a laptopot: lehet ugyanis politikai alapú patronáltság is, ehhez elég csupán mondjuk miniszter vejének, képviselő feleségének, esetleg kikezdhetetlen ellenzékinek lenni. Az érintett rövid időn belül nagy eséllyel kerül egyes állami vállalatok jól definiálható pozícióinak egyikébe. Melyek ezek az érintett szervezetek(a teljesség igénye nélkül; a linkek csak minták, bármi találat csak a véletlen műve):
Szóval, se szeri, se száma az ilyen szervezeteknek. Álmodjunk csak:

Mi lenne, ha ebben is megcéloznánk a hatékonyságot és a poroszos irányítást? Senki nem vádolhatná a politikai elitet vagy a cégvezetést, hogy egy cégen belül egy adott szervezet kitüntetett helyzetben van... tegyük ezeket az embereket egy rakásra és alapítsuk meg a Szent Szar-t, avagy a Nemzeti Elfekvő Zrt-t!

Az itt létesített pozíciókat az állami vállalatok tartanák el önkéntes befizetések vagy különadó formájában, mondjuk havonta 2.000 munkavállalónként 2mFt-ot befizetve erre a célra. Minden 2x2 mFt-ból egy patronáltat futtatnának (kocsi, mobil, bér, stb.), akinek a megbízása - minő véletlen egybeesés az országgyűlési ciklussal - négy évre szólna.
Az új cégnek csak annyi dolga lenne, hogy mondjuk formai szempontból átnézi az állami vállalatok vezetésének készített anyagokat... persze semmi felelősséggel, hiszen az ő fejük sem káptalan,jó pap holtig tanul, meg a lónak is... szóval nem. Válaszuknak semmilyen kötelező ereje nem lenne, viszont az jó dokumentáltan, visszakereshetően lenne nyilvántartva... hogy munkát adjunk a csókos beszállítóknak is.

Zárásként gondoljunk át egy mondást: "dehát a mi kutyánk kölyke..." - kérdezem én, azt a kutyát, amelyik csak ilyen torz utódokat képes szülni, nem volna jobb ivartalanítani?

3 komment

Címkék: hatékonyság lojalitás szervezet tétlenség közfeladat

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr47163832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitiáner 2007.09.13. 15:16:12

Elfekvő Főosztály, ez jó!
Ezt mintha én találtam volna ki.
Írok egy blogot mechba ihletőiről mindjárt!

pitiáner 2007.09.13. 15:18:06

Elfekvő Főosztály, ez jó!
Ezt mintha én találtam volna ki.
Írok egy blogot mechba ihletőiről mindjárt!

pitiáner 2007.09.13. 15:23:54

Témához: mind patronáltak vagyunk.

Hiszen senki sem ért száz százalékig a munkájához, egyedül sohasem tudna érvényesülni, mindig van szükség háttérre, a kollégákra, főnökökre, stb. Egy kis jóindulat mindig kell a részükről is, hogy biztos maradjon az egszisztencia. Van, akinek nagyobb jóindulat jut... azért is meg kell dolgozni! Pl. jó helyre kell születni, tehetségesnek* és odaadónak* kell lenni, stb.

*átvitt értelemben is
süti beállítások módosítása