mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Projekt? Örömmel?

2007.08.16. 14:33 :: mechba

A fenti címmel láttam egy könyvet, amelynek alcímei rögtön enyhe remegést idéztek elő bullshit izmaimban (az irodai szolgák legfejletteb aktív mozgásszervei):

  • projekt- és programmenedzsment;
  • projektportfolió-menedzsment (na, ez még a 100 amperes biztosítékot is kicsapta);
  • projektorientált szervezetek menedzselése.

Még hiányzott a projektportfoliócentrikus ökomarketingmenedzsment (aminél a késes biztosíték helyére tett villáskulcs is elolvadna), de ez gondolom majd a második kiadás extrája lesz...

Projekt - nagyon nem sikerül erre az izére jó magyar kifejezést találni (lehet, hogy nem is akarunk). Vetítés, bálvány... egyik sem hangzik valami meggyőzően. Hívjuk inkább mondjuk labdának, akkor legalább lesz mögöttes tartalma is. Mint azt már tudjuk, a jó projekt, az jó projekt. A jó labda, az jó labda... megy ez.

Na, de mikor lesz jó egy labda? Általában a kemény a közkedvelt, legyen gömbölyű, stb... de a fő szempont, hogy ne rúgják felénk, ne minket bikázzanak vele. Gondoljuk csak át, mindenféle szervezetalakítási vagy vállalati kultúraváltási eksönt akkor hajtunk végre tisztességesen, ha csak a szomszéd kollégának kell emiatt álmatlanul forgolódnia a munka utáni 1-2 óra alvásidőben. Nagytudású projekttudorok értetlenül álltak a vellplennid prodzsekt használhatatlan irományaival a kezükben, amikor mondjuk a közigazgatás vagy a nagy állami mammutok dolgozói nem lelkesedtek azért, hogy nájntufájv munkaidejük (magyarosan nyóctónégyig) ezután este 11-ig tart. Annak se nagyon örvendtek, hogy ezután kétszer annyit kell dolgozniuk, pedig anno, hajajj. Önkéntesen. Ja, hogy akkoriban elcsalták? És, ma nem?

Ezzel szemben mi a helyzet a projektszerűen működő vállalatokkal? Vegyük szó szerint a helyzetet: csak egyszeri, alkalmi dolgok vannak, semmi alapfolyamat meg ilyesmi. Na, mondjuk Bélabá' a csavargyárban. Nem jön be se az alátétes, se csavaros eszű kolléga a műszakba (mert kirúgták őket). Bélabá' elkezd dolgozni eredeti helyén, az anyáknál. Ontja-ontja a sok rohadt anyát, tele vele az egész gyárudvar. És akkor összeül a cégvezetés, agyalnak, aztán Bélabá' műszakonként ide-oda ugrál az alátétes és csavaros gép között. Hurrá. Bélabácsit érdekli? Nem nagyon, de azért kap húsz Forint bónuszt. Projekt? Örömmel.

Egy kis illusztráció projekt előtt és után:


2 komment

Címkék: projekt minek?

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr23141555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitiáner 2007.08.21. 14:01:17

most a fejezetcímeken túl mi a baj a könyvvel?
projektekbe azok a szervezetek fognak bele sikeresen, ahol az alapfolyamatok már működnek valamennyire.
magyar szó kéne rá, az igaz. alkossunk egyet!
pl.: bizottság, feladat, kidolgozás, ötlet, terv.

mechba · http://mechba.blog.hu 2007.08.22. 06:19:26

Kedves pitiáner!

A könyvvel semmi gondom, csupán a címének kellene nem áltudományos villogásból állnia. Feltételezem egyébként, hogy a külcsín ilyensége a belbecset is meghatározza valahol.

A "labdák" sikeressége szerintem nem függ össze azzal, hogy az alapfolyamat működik-e vagy sem; sokkal inkább közrejátszik ebben a labda céljainak jó meghatározása. Ha mondjuk egy grillcsirkés úgy dönt, hogy ezentúl malacsütéssel foglalkozik, akkor eléggé irreális az a célkitűzés, hogy mindezt az eddigi gépekkel fogja elérni, hiszen nem is nagyon fér bele a malacka... pedig valószínűleg jól működik az alapfolyamat.
süti beállítások módosítása