mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Összehangolt fejlesztések

2007.08.14. 07:10 :: mechba

Ígéretemhez híven belekezdek a közfeladat-kataszter boncolgatásába, a közigazgatási reformtervek kivesézésébe. Persze a fellelhető anyagok "nem az Államreform Bizottság, illetve a Kormány hivatalos álláspontját jelenítik meg"... de akkor minek pazarolták erre a drága időt?

Egy versenysemleges xls-fájlt kell megnyitnunk, az ehhez szükséges programot a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal honlapjáról le is tudjuk tölteni... fejlődés, hogy ez már a kulturális örökség része? Hiába, sokat ugrottunk a kockás (négyzetrácsos) papírtól a jelenlegi táblázatkezelőkig. Ha már fejlődés, akkor foglalkozzunk ezzel, mint közfeladattal.

Van erre egy Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, amelynek 2006. augusztus 1. óta nem sikerült saját honlapot létrehoznia, csupán a régi BM-est toldozgatják... azért van itt fejlesztési feladat, persze; a 458 soros feladatlistából 160 tétel ezt a területet fedi le, a többi a közigazgatás működtetéséről szól. Emberek, ez kis híján 35%! Remek. Ha kicsit szúrósabb szemmel tekintjük a dolgokat és nem vagyunk restek kibontani a listát, akkor rájövünk, hogy ez nem is olyan sok feladat. Mindenhol benne vannak ilyenek, hogy "alárendelt szervek irányítása", meg "koordináció" és "monitoring". Remélem ezeket kitépkedik a szorgos köztisztviselők, hiszen így talán annyi az egész, hogy egy 60 éve kvázi változatlan szervezetet jelenítünk meg, mint a közfeladatokhoz elengedhetetlen apparátust. Közpénzből finanszírozva, a köz érdekében. Hát persze. LOL, mondaná a művelt csetelő; nevetséges, mondom én.
Kattintgatva a táblában, érdekesnek tűnő dolgot fedeztem fel: a Gazdasági és Közlekedési Mi(ni)sztérium is foglalkozik fejlesztésekkel. Konkrétan gazdaságfejlesztéssel szűk 26%-ban, de ha megnyitogatjuk az egyes alfejezeteket, akkor kiderül, hogy legalább ennek a kétszerese az ilyen jellegű feladatok aránya. Csodás. Rosszindulatúan arra is gondolhatnék, hogy esetleg így többen állhatják körül a kondért jó zsíros falatok után kutatva. De nem teszem. Helyette csupán felidézem általános iskolai tanulmányaimat a kör kerületéről (közelítés itt) és ajánlom, hogy politikusaink, államreformereink is fontolják meg az következő gondolatot: két darab, egységnyi sugarú kör kerületének összege pontosan annyi, mint egy darab két egységnyi sugarú kör kerülete, tehát azonos hosszúságú ívekből ugyanannyival fedhető le (gyengébbek kedvéért ugyanannyian állhatják körül a nagyobb fazekat, mint a két kisebbet).

Ez az azonos méret azonban a felakasztott bográcsot támogató egyéb építményekre nem igaz. Tisztelt honanyák és honatyák! Kérem, erre is gondoljanak, ha az olcsóbb állam felé törekednek. Legyen egy nagyobb kondér, a lényeg változatlan maradhat; de legalább kevesebb háttérre lehet szükség, nem? Csinálják, persze, csak így tovább; de olcsóbban, racionálisabbnak láttatva a dolgokat...

Sajnos rájöttem, hogy nincsen értelme folytatni így a feladatkataszter elemzését. Gondolom a bölcs közszolgák egy sablon alapján dolgoztak, mert mindenhol, mindenütt alkalmazható a fejlesztésekre írt poszt, csak be kell helyettesíteni más közfeladattal. Sajnálatos.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr95139497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása