mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Mint két tojás

2007.07.31. 09:32 :: mechba

Ugyanolyan, de más. Mint a klónok, akik genetikailag egyformák, de tudatilag nem kell azoknak lenniük. A franchise - francia eredetű angol szó, de nagy sajnálatomra nem fordítható magyarra - is valami hasonlóról szól.

Kezdetleges formájának kialakulását mikorra tennéd, kedves olvasó? 19..., nem, nem. 18..., nem, nem. Sokkal régebben. A katolikus egyház vallásegységesítő törekvéseire gondolok, ahol 3 éves ciklusban ugyanazokat az olvasmányokat ismerhetjük meg, illetve az is igaz, hogy adott napon bármely rendes templomba betérve ugyanazt az olvasmányt hallgathatjuk meg. A év, B év, C év, évközi vasárnapok, ünnepek. Mindenütt egyforma. Nem különös? Itt még a külcsín is, meg a belbecs is egyezik. Az eljárások szabványosítottak, pont mint a hamburgerek világában. Picike különbség, hogy nem szerződésen alapul. Illetve csak klasszikus értelemben vett szerződést hiányolhatunk. 

A katolikus egyház végigkísérte a történelmet, de nem sokat változott. Vagy a (főként az európai) történelem kísérte végig a katolikus egyházat? Ezt mindenki döntse el világnézete szerint. Az egyház átitatja az élet minden területét / az élet átjárja az egyházat. Mindenesetre szinte mindenhol találkozhatunk franchise-nak becézhető dologgal.

Mennyiben tér el ez az egész zagyvaság a már-már köznyelvünkből is kiveszett szabványosítás fogalomtól? Továbbmegyek: mi a különbség a fennkölt nevű eljárás során átadott ismeretek és mondjuk az iskolai oktatás során elért, többé-kevésbé egységes tudásszint között? Nem hiszem, hogy más rendszerben 2x2 ne 4 vagy néha 5 lenne... Akkor meg?

Ez egyszerűen a vallás vagy a szabvány szinonimája. Netán kissé elrugaszkodva a nagy általánosítástól, ez az egész az intézményesített másolásról szól? Arról a tudásról, amiről már nem szégyen bevallani, hogy a kopipészttel (magyarul kontrolcékontrolvé) szereztük meg?

Mint két tojás - mondjuk az is lehet jelentős különbségű, gondoljunk csak a kolibri és a strucc tojásának méretbeli eltérésére. De a tojásrakásnak (ez franchise?) jobban vélelmezhető a haszna, mint egyes szolgaian másolt eljárások hasznosságának, nem?

3 komment

Címkék: vallás egyház tojás klónozás katolikus franchise

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr38128815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mechba · http://mechba.blog.hu 2007.07.31. 10:00:04

Valószínűleg egykori vezetőik elutasítanának bármiféle hasonlóságot a szakadék felé rohanó imperializmus csökevényével, de azért itt is fellelhetők a frencsájz jelei:

értékkel bíró név (szocialista, munkáspárt)
bejegyzett védjegy (vörös szín, zászló, csillag)
értékekkel bíró (üzleti) tapasztalat (Marx, Engels, Lenin, Sztálin szellemi öröksége)

Az igazi Szeszás 2007.07.31. 13:34:03

Hogyan lehet katolikus franchise-ot nyitni?

mechba · http://mechba.blog.hu 2007.07.31. 15:57:22

Kedves Szeszás!

Ugyan nem vagyok nagyon járatos a témában, de ha a franchise alatt plébániát értesz, akkor arra a Codex Iuris Canonici rendelkezései az irányadók.

Az 515. kánon szerint:
2. § Plébániát alapítani, megszüntetni vagy módosítani egyedül a megyéspüspök jogosult; ám ne alapítson, szüntessen meg vagy módosítson jelentôsen plébániát a papi szenátus meghallgatása nélkül.

Az 516. kánon szerint:
1.§ Hacsak a jog másként nem rendelkezik, a plébániával egyenlô elbírálás alá esik a kváziplébánia, mely a részegyházon belül a krisztushívôk olyan közössége, amit egy papra bíztak, mint saját lelkipásztorára, de ami sajátos körülmények miatt még nem vált plébániává.
2. § Ahol egyes közösségeket nem lehet plébániává vagy kváziplébániává tenni, a megyéspüspöknek más módon kell gondoskodnia lelkipásztori ellátásukról.

Szóval javaslom, hogy terveddel elsőként a megyéspüspököt keresd, aki útba fog igazítani a tennivalókat illetően.
süti beállítások módosítása