mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Élet a csoporton túl

2007.07.26. 07:15 :: mechba

A csoport a mindennapi lét közege. Több – legalább három – személyből áll, akik kölcsönös függésben állnak egymással, individuálisan nem elérhető szükségletek kielégítésére. Eddig kb. egyezik a pszichológiai és a szervezés-vezetési definíció. De az ismérvek súlyozása már kissé eltérő: itt és most elsődlegesen "A tagok önmagukat mindenki mástól megkülönböztethető egységként szemlélik" c. ismertetőjegy és következményei kicsit bővebb kifejtésével próbálkozom.

Azt hiszem képzeletbeli vállalatunkba még nem kell belevizualizálni a modellt, maradjunk egyelőre a gyerekkornál. Úgy vélem, hogy minden osztályban pl. voltak kiközösített gyerkőcök, akik azt, hogy csoport nem akkor tanulták meg, amikor maguk is részesei voltak annak, hanem annak hiányában jöttek rá annak létezésére. Egy megközelíthetetlen szigeten élő szarvascsorda nem hiszem, hogy aggódik amiatt, hogy ő most csoport vagy sem, pedig az! Talán jó volna eldönteni, hogy ez természetes vagy mesterséges alakulat...
Klikkesedés, pörög át sokak gondolatai között - hát igen. Csoportdinamika - ennek meg semmi negatívuma nincsen. A kettő együtt hogyan is van? Csoporton belül jólét, bőség... és azon kívül? Vagy fordítva: önsanyargató csoport kontra tékozló környezet. Melyik miként jó? Kint vagy bent?
És akkor most jöjjön az élüzemből álomgyárrá alakuló vállalatunk (Fenyő Miklós: Angyalföldi pálmafák), illetve az ezen belüli csoportok. Tuti menedzsereket vizionálok, akik friss diplomájuk birtokában ráüvöltenek az öreg szakikra, hogy "csoportokat tessék alakítani,  az  a trendi, itt is jó lesz, higgye el Béla bá'". Jó, ilyen van, példát is találhatunk rá (Rába Holding ponthegesztő team és bolygókerék-napkerék team, stb.), de ez attól még nem biztos, hogy jó, nem? Szóval, ott van a 300 melós, akik közül 200-at beosztunk valamilyen csoportokba (nem, majd maguktól alakítanak, he-he-he). Gondoljuk csak végig, a maradék 100-nak hogy fog alakulni a termelékenysége?
  1. Nőni fog? Mitől? Ja, hogy a többiek mítingelni járnak akár offszájt is? Na, de ezeken a vörksopokon pont annyira termelékenységet legalább annyival emelő dolgokat tanulnak meg, mint amennyi kiesik a távollét alatt. Rosszindulatúan mindenféle pénzátdobást sejthetnék, de persze semmi ilyesmiről nem lehet szó sehol...
  2. Csökkeni fog? Elég nagy esélye van. Elkezd gondolkodni, hogy őt miért csak hímtagnak és nem tímtagnak tekintik (aki erre azt mondja, hogy a melós nem gondolkodik, annak ajánlom, hogy egy kis időt töltsön el közöttük). Ezt persze megosztja a másik kirekesztettel, így elmegy egy csomó idő, ami alatt pl. csillekereket is lehetett volna gyártani, nem? Ja, emberünk családos és inkább nem beszél, nehogy ne legyen ki a norma? OK. Hazamegy, otthon lesz depi, ott ereszti ki a feszültséget. Morcosság, alkesz, válság, válás. Kiesik valamennyi idő?
  3. Változatlan marad? Rövid távon ez akár igaz is lehet, azonban menedzserünk is bizonyítani akar és tuti nem lesz így; a csoport, mint élenjáró módszer szüleménye jobban fog teljesíteni.
Ha belegondolunk abba is, hogy esetleg valamilyen okból (normáliséknál ilyen nincsen, álomországban mondjuk tételezzünk fel személyes konfliktust) a kicsit jobban teljesítő, a sorba beállónál értelmesebb emberke nem lesz "becsoportosítva"... szóval ekkor az ő teljesítménye milyen szintre fog lecsökkenni? Normálisra, nem hiszem. Talán kicsit lentebb érdemes keresgélni.
És miért, kinek jó az ilyen embereket félreállítani? Gonoszabb megközelítésben talán ezért is álmodhatjuk ezt, mert menedzserünk törekvéseinek útjában áll az őt kritikával illető értelmesebb emberke? Lehet, hogy sokkal jobban fényezi őt az angyalok kórusa, amelyet sosem említenek másként, mint bólogató csoportot. Fel sem merül, hogy ellentmondjanak vezetőjüknek, ugye? Sokkal kényelmesebb, ha az ember hülyékkel veszi körül magát, mint gondolkodókkal. Hogy ez hosszú távon is jó-e, azt az átlagos vezetői pozícióban töltött idő rövidsége miatt még sem cáfolni, sem megerősíteni nem lehetett.
És a kritikus - ha kívül marad - mit is csinál? Ez zavarja őt, nem a munkájára figyel, jobban kirekesztődik, még depisebb lesz, alkalmatlan, elbocsátható... persze ilyen csak az álomgyárban fordulhat elő, mert különben hová is lenne a magasabb rendűnek hangzó, szinergiákat kihasználó csoport...

4 komment

Címkék: csoport kívül rába angyal

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr28125227

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fogtündér 2007.07.27. 09:20:27

Ki gondolkodik itt hosszú távon? Rövid távon tényleg idiótákat vesz maga köré a manager, mert azok kérdés nélkül megpróbálják teljesíteni a feladatot - mert egyébként tudják, hogy nem alkalmasak.

mechba · http://mechba.blog.hu 2007.07.27. 09:45:09

Kedves Fogtündér!

Köszönöm, hogy megerősítesz, én is ilyesmit írtam. Képzeletbeli cégünknél nagy a rotáció sebessége, igen, így hosszú távú hatása semminek nem derülhet ki.

Na, megtaláltam: "Hogy ez hosszú távon is jó-e, azt az átlagos vezetői pozícióban töltött idő rövidsége miatt még sem cáfolni, sem megerősíteni nem lehetett.
"

Japppán 2007.07.27. 09:54:04

Egyszer dolgoztam egy külföldi cégnél, ahol direkt az volt a stratégia, hogy főiskoláról épp frissen kijött olcsó munkaerőt alkalmaztak. Tudták, hogy egy évnél tovább úgysem bírják ennyi pénzért, viszont mindig volt utánpótlás, mert a felsőoktatás ontotta a friss munkanélkülieket. Ott nem volt gond kompenzálni és motiválni.

mechba · http://mechba.blog.hu 2007.07.27. 13:07:39

Nekem is van ilyen tapasztalatom: egy nagy magyar autógyártó a dél-szlovákiai munkaerőre alapozta utánpótlását, ugyanis az általa kínált, hazai viszonylatban nevetségesnek tűnő havi illetmény északi szomszédaink átlagos kereseti kilátásait messze meghaladta. Ha meg nem tetszett a stílus, vagy a munkatempó: "el lehet menni, tessék"; "droid" mindig akadt.
süti beállítások módosítása