mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Kis pénz kis foci?

2007.07.25. 09:26 :: mechba

Puskás Ferencnek tulajdonítják a címben szereplő mondtatot, igaz kijelentő módban... én sem annak valóságtartalmát, hanem inkább értelmét kérdőjelezem meg - és próbálom megtalálni az egész alapját.

Azt álmodtam, hogy kezembe akadt minap egy stratégiai vázlat, mely egy képzeletbeli vállalatcsoport jövőjét próbálta bemutatni. Hát, nem tudom mire is jó ez az egész? 3 év alatt 4-5% kumulált költségmegtakarítás úgy, hogy közben kb. ennek megfelelő összeget ad ki a cég nem termelésirányító vezetői bérköltségként. Szóval hát, nem tudom megítélni, hogy csak ennyi hatékonyságjavítási lehetőség van-e ebben a cégben... biztos csak a képzelet játszik velem.

Röpködnek a mostanság divatos menedzsment módszerek csupa mássalhangzóból álló angol rövidítései, amelyek olyasmi csodafegyvernek tűnnek, mint megjelenésekor a DDT volt. Valamiért azonban annak a használatát is beszüntették... A magyar utódok pedig szolgaian másolgatják ezeket a mintákat, mit sem törődve azzal, hogy tulajdonképpen maguktól is láthatnák: mindegyik csak közelít a valsóághoz, attól azonban elegendően messze van. Menedzserré vált mindenki, előjöttek újabb világjárványként a menedzserbetegségek, a titkárnők immár a hangzatos menedzserasszisztens foglalkozást űzik, az egyszerű melósok egyszerű működésű vezetői is plant managerek, akik riportolnak, projekteznek meg mítingelnek ahelyett, hogy dolgoznának...

És ettől, ezzel együtt merre tart a gazdaság? Hány új gyár is épült mostanában. Sorra nyílnak a marketing centerek, a szolgáltatások, kereskedelem virágzik, de mit is adunk el? Egy rakás keleti ócskaságot, bárhol és bármikot, bármit vásárolva. Szinte nincsen olyan márka, olyan termék, amelyben nincsen "sárga" összetevő. Minden a még éppen tolerálható minőségű (bárki elhiheti), csak esetleg csilivilibb a marketingje.

És akkor mire is jó a kis pénz, kis foci? Alkalmatlanul előad valamit a trendi manager, aztán a következő garnitúra már csak magasabb összegért hajlandó vezetni azt a céget, amelynek működése egy ideig bármiféle beavatkozás dacára sincsen veszélyben, hajtja azt annak lendülete. Tehát csinálhat bármit, kis javulást meg nem nehéz bárhol felmutatni. Ehhez társul, hogy káder nem vész el, csak átalakul; a bukott vezetők más cégeknél feltűnnek, hogy aztán esetleg az eredeti helyükre is visszataláljanak.

Rémálomvilág.

1 komment

Címkék: stratégia menedzser kínai minek?

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr40124320

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hanvay Szilárd 2007.12.30. 12:23:35

A lelkiismeret 88 tagjait putriba kellene rakni, a putrilakókat pedig a lakásaikba.
süti beállítások módosítása