mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Lojalitás egy kicsit másként

2007.10.12. 11:00 :: mechba

Ma reggel kávézgatás közben egy kollégával beszélgettünk a lojalitás és értékelés, pénz, kor összefüggéseiről. Hát, elsőre sima keresztnek indult a dolog, de továbbgondoltam. Ennek eredménye az alábbi ábra:

A színek jelentése az alábbi:

kék: lojalitás - kor függvény

piros: elvárt lojalitás - kor függvény

zöld: fizetés - lojalitás függvény

Első nekifutásra érdemes elemezgetni az egyes függvények menetét.

kék: A lojalitás nagysága a korral, általában a cégnél eltöltött évekkel fordítottan arányos; szigorúan monoton csökkenő jelleget mutat. Ez jól megfigyelhető, az egyre elfásuló munkatársak, az egyre jobban megismert működés tüneteként és következményeként következtethetünk erre.

piros: Elsőre ugye nem várnak sokat senkitől, hátha úgyis meglép, akkor meg minek bízzanak rá érdekes feladatokat. Valamivel éltetni kell a középfokú korosztályt is. Ezután felismerve az esetleges tehetséget, illetve a cég iránti hűséget (eltöltött idő, nem lojalitás) az elvárások egyre emelkednek, majd egy újabb inflexiós pont után a lojalitás - kor függvényhez tartanak.

zöld: Lehet, hogy helyesebb lett volna e függvény meredekségét ábrázolni... mindegy. Magyarázzuk ki a hibát: a fizetés általában az életkorral egyenes arányban növekszik, így ez is ábrázolható ezen a grafikonon. Az elvárások rohamos növekedése esetén egy kicsit jobban nő a fizetésnövekedésre jutó lojalitásnövekedés is, persze ez nem tart soká.

 

Most meg jöjjenek az egyes szakaszok (általában a kék-piros görbe kapcsolata szerint vannak felosztva):

I. a lojalitás az elvárásoknál jelentősen magasabb, a szakasz végére ez felismerésre kerül és ezt a piros görbe inflexiós pontja nagyon jól mutatja,

II. ugyanis utána emelkedik az elvárt lojalitás, amíg el nem éri a korral járó elkötelezettséget. Az egy igen erős függés, dominánsnak mondható, mert

III. menetében semmi változás nem következik be, jellege változatlanul csökkenő marad. Az elvárt szint növekszik-növekszik, aztán egy adott idő alatt lecseng, és

IV. a munkáltató beletörődik a megváltoztathatatlanba, nem vár el többet, mint amit kaphat. A két függvénykép összesimul. Ebben a szakaszban főleg az I. szakaszt megélők részéről tapasztalható rosszallás a zöld görbe kék fölé emelkedése miatt: ugyanis ez azt jelenti, hogy a fizetésért többet is nyújthatna a munkavállaló, de már nem érdekli és ezért érdekes módon nem is büntetik.

Szerintem ennek az összefüggésnek a felismerése nem hozza magával a gyakorlat megváltoztatását; nem is annak szántam. Csupán közlésnek, miheztartás végett. Véssük kőbe és tegyük a falra - ha a görögök értették volna a görbéket, akkor tuti ez már tőlük is meglett volna.

Szólj hozzá!

Címkék: hatékonyság lojalitás realitások

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr1194154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása