mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Úgysem éri meg

2007.08.29. 17:36 :: mechba

Lazán, könnyedén ezúttal a költségek lélektanát próbálom elemezgetni, annyira nem saját kútfőből, mint eddigi posztjaimban. Nem találom az eredetit, ha te ráakadnál kedves olvasó, akkor küldj egy mailt légyszíves.

Szóval egy kocsmároshoz betér egy ügynök, aki zacskós sósmogyorót kínál neki. Emberünk kisebb gondolkodás után keserű szájízzel megelégszik a "száznyolvané' veszed, kétszázé adod" játékból fakadó profittal, vesz 100 zacskóval és pár darabot kitesz a pult sarkára, hadd vegyék.

Elég jól megy a dolog, gondolja, hogy bővítené kínálatot, most már nem csak a sörös pultra, hanem az asztalokra is szeretne tenni a csemegéből. Ezt a döntését megtárgyalja közgazdász fiával, aki az ötlet előadása után így szól:
- Apám, biztos vagy abban, hogy a mogyoró eladása nyereséges számodra?
- Igen fiam. 180Ft-ért veszem, 200Ft-ért adom. Mi lehet ebben a rossz? Minden zacskón 20Ft a hasznom.
- Apa, ezt te sem gondolhatod komolyan. Nem lehetsz ennyire naiv, bár mondjuk akkor sem hallgattál rám, amikor ebbe az autóreklámos bizniszbe beálltál. Nem biztos a nyereséged, elmagyarázom:
Szóval a 20Ft haszon után rögtön adóznod kell, ez 4Ft-ot jelent, máris csak 16-ról beszélünk. Aztán vannak itt egyebek is, amikre nem is gondolsz pl.
- Mi jöhet még, gondolom már csak a finomítás van hátra ugye? - kérdezte az apa izgatottan.

- Sajnos nem. Mennyit adsz el naponta a mogyoróból?
- Olyan 3-4 zacskó a napi forgalom.
- Hát, ebben az esetben vedd figyelembe, hogy a pénzed egy hónapig benne van az áruban, amivel a pénz forgatásából adódó hasznod is elveszíted, nem beszélve a mogyorós doboz raktári helyének kiadásából befolyó bevétel kieséséről.
- Jajj fiam, ne túlozz!
- De apa, kérlek hallgass végig: a mogyorónak részt kell vállalnia az üzlet általános költségeinek fedezéséből. A mogyoró költségei között szerepelnie kell a személyzet bérének, a helységbérlet díjának, a terítők mosatási átalányának és még sok minden másnak is. Ez - mivel változó költség alapján osztjuk fel - elég rendesen megterheli a mogyorót, hiszen például egy adag málnaszörp 10Ft-os változó költsége miatt a mogyorón tizennyolcszor annyi az állandó költséghányad, mint a szörpön. Így - ha csak egy forintot számolok - nem értem minek tartod kint a polcon a mogyorót.

- Igazad van fiam, beveszem és eldobom az egészet. Már megint jól átvertek.
- Apa, ekkor tennéd a legrosszabbat, ugyanis az eddig a mogyoróra terhelt költségeket a többi terméken kellene szétosztani, drágábban kellene adnod a sört, a szörpöt nem venné senki, annyira felmenne az ára...

- Akkor mit csináljak drága egyetlen gyermekem? - kérdezte elkeseredve az apa

Ti mit tanácsolnátok apucinak?

1 komment

Címkék: stratégia mba kisbolt nagybolt realitások

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr13152215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pitiáner 2007.08.29. 18:14:05

Álljon át tevékenység alapú költségszámításra, vezesse be a Balanced Scorecardot .
süti beállítások módosítása