mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

Menetrenden a jövő

2007.08.28. 10:43 :: mechba

A Magyar Demokrata konzervatív hetilap levelezésében találtam egy olyan irományt, amely néhány téma végiggondolására késztetett.

Semmiképpen sem tudom tudomásul venni, hogy az úgynevezett reklámszakma – üdvösnek semmiképpen sem nevezhető tevékenysége során – lábbal tipor minden nyelvtani és fogalmazásbeli szabályt.
Teljes fogalmi zavarba kergetik azt, aki a találmányaikat megpróbálja értelmezni.
Két példámat a MÁV-nál láttam. Némelyik Desiro motorvonat oldalán ott fehérlik a felirat: Menetrenden a jövő.
Magyarul van, de nem értem. Megfogták a jövőt, mint egy (egyre kisebbedő) dobozt és rátették a hivatalos menetrendkönyvre?
A másik „kedvencem”, hogy az ütemes menetrend bevezetését a hosszabb búcsúzás lehetőségével reklámozzák. Mi köze a kettőnek egymáshoz? Az ütemes menetrend nem azért van, hogy tervezhetőbbé tegye az utazást és ezzel csökkentse az ott öltött időt?
A MÁV csodálatos managerei szerint ez jól van így.
Elődeik fejlesztettek, csodálatos műszaki alkotások maradtak meg a mai napig, melyek a maguk korában Európa-hírűek voltak.
Az utódok csak rombolnak, rombolgatnak! Ezt tanulták meg és azt, hogy „menetrenden a jövő”?
Mit várjon az ember olyanoktól, akik egyik nap zöldséggel kereskednek, a másik nap meg cementgyárat igazgatnak?
Selejtes korunk selejtes termékei!
Szabó Miklós, Bp.

A menetrenden lévő jövő... talán azt is jelentheti, hogy a jövőben nem lesz menetrend, hiszen azon nyugszik a jövő... Szabó Miklós nagyon jól összekapcsolta a két szlogent: a hosszabb búcsú lehetőségét talán a "később is jön vonat" optimista kijelentéssel lehetne lefedni... rosszmájúan és a napi tapasztalatok szerint inkább azzal, hogy a jobban kihasznált szerelvények egy kis zavartól is sokat késnek, esély sincsen behozni a lemaradást. Így többet kell várni a vonatra, a búcsú hosszabb is lehet és a menetrend is felejtős. 

Vasúti kommunikátorok és hozzáértők, meg ilyesmik is gyakran Szent Grálként tekintenek az ütemes menetrend misztikumára. Attól, hogy ütemesen jár a vonat, nem lesz hosszabb az üzemidő. Attól, hogy hosszabb lesz az üzemidő, még nem kell ütemesen járnia vonatnak. Attól, hogy jobban kihasználjuk a kapacitásokat, az még nem ütemes menetrend. Érdemes lehet elgondolkodni az ok-okozatokon és a szeszt a szösszel keverés veszélyein (f-betűs szóra áll a szám, de kultúrálódjunk...).

Érdekes, hogy ütemes menetrendre hivatkozva a MÁV-honlapnál azt írja ki, hogy nem található... ez olyasmi, mint a vonat végén a Start felirat (a Startnál sincs ilyen)

 

Emlékszik még valaki a "Velünk együtt a család", meg a "Vonattal természetesen", illetve a "Kell a vasút Európában" szlogenekre? Ezekre is vannak elég cinikus magyarázataim, de elsőként várnám az olvasók reakcióit. Rajta! Ugrás a billentyűzethez és írjátok meg, hogy mire asszociáltok ezekről! Várom a kommenteket és maileket.

Mindenki ötletszegény vagy érdektelen számára a téma? Nem tudom. Egy szó, mint száz: senki nem írt ehhez kapcsolódóan. Sajnálom, így saját változataimat olvashatjátok - ti akartátok.

Velünk együtt a család - képzeljük el, ha apu és anyu bent munkába járáshoz a vasutat használja, akkor a gyerekeknek buszbérletet vesznek inkább, kivagyiságból. Valószínűleg az iskolaválasztás (legalábbis alapfokon) a szülőkhöz köthető, így a gyerek is vonattal jár - velünk együtt a család. De utalhat a szlogen a vasutas dinasztiákra is; azért nem használják, mert már nem divat ezzel kérkedni.

Vonattal természetesen - hű, aki ezt kitalálta sose látott még dízelmozdonyt beindulni vagy egyáltalán dolgozni. Szóval amikor az olajkályha elfeledett illata sok-sok percig érezhető még a vonat után...na, akkor ne beszéljünk a természetes dolgokról.

Kell a vasút Európában - "talán valaki felismeri és jól rávehetjük, hogy ő üzemeltesse ezt a romhalmazt" - gondolhatták a jelmondatszerkesztők. Kell, de nem nekünk.

 



Kapcsolódó oldalak:
Megint Állunk Vazze - MÁVért, értünk, utasokért. Érdekvédjük magunkat.
VASÚTMÁNIÁSOK IDE, VONATBUZULLS
Ütemes menetrend

 

Szólj hozzá!

Címkék: sötétség szekér közfeladat

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr17150992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása