mechba.blog.hu

Úttörő igazság vagy a naivitást kihasználva másfajta igazság az úttörőknek? Melyikről szól mechba blogja? Döntsd el magad! Írd meg a véleményed kommentként vagy a mechba@vipmail.hu címre.

Friss topikok

  • DonCamillo: hát itt sincs nagy pezsgés :-), mi történt minde... (2012.03.18. 21:36) mechba visszatér...
  • Bölcs Bagoly: Minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc a PB tagja let... (2011.02.17. 14:57) Kár lett volna?!
  • hanvay szilárd: Éljen a szocializmus, azért mert csak ez a rends... (2008.10.31. 12:10) Retró?
  • hanvay szilárd: Éljen Gyurcsány Ferenc, Magyarország imádott min... (2008.09.27. 17:04) Kedves ünnepünk
  • Balogh Eliza: Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha k... (2008.09.07. 12:09) A munkásoké a jövő

A munkásoké a jövő

2007.09.01. 05:59 :: mechba

Figyelembe véve a blogon folyó szavazás állását és szakítva a kattintáshajhász elhajlással úgy gondoltam, hogy vasútszakmai blogból visszatérek normálisékhoz. Mi kell a jövőhöz? Ki tehet érte bármit?

Elgondolkodtatott ez a tervezett BKV-munkabeszüntetés, hogy vajon hogyan zajlik ez a dolog a központban? Miként sztrájkol az ügyintéző mondjuk az Akácfa utcában vagy bárhol a vízfejben?
a) Bemegy, leül, kitölti a nyilatkozatot; csak ott ül és nem kap bért a sztrájk idejére.
b) Bemegy, leül, nem tölt ki nyilatkozatot; csak ott ül és kap bért a sztrájk idejére.
Gondoljátok meg, aktív cselekvése nem ugyanaz?


Elgondolkodtatok már azon, hogy a folyamatosan dolgozó gyárak hétvégén és éjszaka elvannak főnökök nélkül is? Csapolják a vasat a kohóból, hengerlik a lemezeket, jönnek-mennek a buszok és a vonatok. Nem dőlnek össze a villanyoszlopok és Pakson is szépen hasadnak az atommagok, készülnek az újrafelhasznált elektronok.
A dolgozók meg baromira jól érzik magukat; nem kel percenként mást csinálni, mert nem dirigál senki. Tudják és általában teszik a dolgukat. Nem tántorítja meg őket a lazább körülmények között ilyenkor több sikerrel előkapott alkohol sem.


Persze tudom, valakinek kell ott lennie, aki átlátja az egész folyamatot. Mérnökök a termelésben, gonosz emberek nagy fekete autókkal az éjjelnappaliknál. Tessék mondani, mennyi az ő arányuk az összes nem termelő emberkéhez képest?

Beszélgettem valakivel, teljes mértékben egyet tudok vele érteni; azt mondta, hogy ha valakinek több diplomája van, akkor igazán nem ért semmihez - nincsen ideje elmélyülni egyik tudományban sem. És valóban, így van. A valóban termelő emberek nem biztos, hogy pl. az acélgyártás mellett Goethe nyelvén olvassák az észak-rajna-vesztfáliai festészet korareneszánsz korszakát ismertető könyvet. Szükség van rá?

Szerintem nem. Képzelegjünk egy kicsit: mi lenne, ha nem kellene hordozniuk azt az iszonyatos nagyságú bullshit-burjánzást, márketinget, egyéb áltevékenységeket, amelyek eltartása jelenleg nem teszi lehetővé, hogy az általuk termelt értékek az ő jólétüket szolgálják? Biztos szofisztikáltabban volt leírva a 20-30 évvel ezelőtti történelemkönyvekben a burzsoá elnyomás módszertana. De a mai formája nem ez?

Csak reménykedhet mindenki, hogy nem ismerik fel újra: a munkásoké a jövő.


Már termelnek újra a gyárak
a gépben feszít az erő.
Mert győztek a hősök, a bátrak -
a munkásoké a jövő, a munkásoké a jövő.

A tett töltse be most a lelket,
nagy célokra tör férfi s nő.
Új országot épít a nemzet;
hol munkásoké a jövő, hol munkásoké a jövő.
Érdemes elgondolkodni azon is pl., hogy egy háború utáni helyzetet hogyan kezelne le mai országunk, a ma értelmisége... mennyi idő kellene az újjáépítésre? 10-20-30 év? 1945 után mennyi kellett? 3?



Mielőtt bárki bármiféle utópisztikus szocializmust dicsőítő lózunggyűjtőnek sorolna be (bár tuti nem tenné, ha elolvasta volna a blogom), elárulom: én is ott, az elnyomó, pöffeszkedő részben, igen. Bár rosszindulatúak mondhatják: a kommunista ősatyák (Marx, Engels, Lenin) is valaha gazdag értelmiségiek voltak...

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://mechba.blog.hu/api/trackback/id/tr37154500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Eliza 2008.09.07. 12:09:36

Sajnos, már alig van munkás Magyarországon. Ha kell egy jó szakember, pl. lakatos, villanyszerelő, esztergályos, asztalos stb. akár egy egyszerűbb javításhoz a lakásban, már nem egyszerű találni igazi szakképzett embert. Többnyire önképzett „ezermestereket” tudunk megkérni. Iparunk nincs, privatizálták, tönkre tették.
Diplomásból meg egyre több van. Akik közül a tehetségesebbek külföldre mennek dolgozni, és itt maradnak a kevésbé jók.
Hol lesz magyaroké a jövő így?!
Nem beszélve arról, hogy az egykori „népvagyon” jelentős része a jövő szebbé tételéért tenni akaró magyar emberek társadalmi munkájából, „kommunista” szombathaiból jött létre. Amit aztán privatizáltak és a tűzhöz közel állók kaparintották meg szinte fillérekért. Ők lettek az új milliárdosaink. Akik pedig egykor lelkesen dolgoztak, nem ritkán a kisnyugdíjasok, hajléktalanok között találhatók!
süti beállítások módosítása